07.02.2016

Sprawdź, jak bezpiecznie odżywiać się w ciąży

Planowanie dziecka lub zajście w ciążę to często impuls do weryfikacji swojego stanu zdrowia i sposobu żywienia. Kobiety spodziewające się dziecka, podobnie jak niemowlęta i małe dzieci, są szczególnie wrażliwe na działanie szkodliwych substancji zawartych w żywności. O ile w przypadku dzieci bezpiecznym rozwiązaniem jest wybieranie produktów z oznaczeniem wieku, o tyle przyszłe mamy muszą w sposób szczególny zatroszczyć się o jakość i źródło pochodzenia składników swojej diety.

Organizm kobiety w ciąży ma bardzo ważne i trudne zadanie do speÅ‚nienia – jest odpowiedzialny za prawidÅ‚owe funkcjonowanie wszystkich narzÄ…dów kobiety, ale też za prawidÅ‚owy rozwój dziecka. Istotne znaczenie dla sprawnego funkcjonowania organizmu matki ma sposób żywienia. PrawidÅ‚owa dieta w ciąży powinna być komponowana w oparciu o zasady zdrowego żywienia, musi być urozmaicona, skÅ‚adać siÄ™ ze skÅ‚adników pochodzÄ…cych ze wszystkich grup produktów spożywczych. Szczególne znaczenie dla wrażliwego organizmu dziecka ma jakość żywnoÅ›ci, może ona bowiem kumulować w sobie niebezpieczne zwiÄ…zki, które zakÅ‚ócÄ… rozwój pÅ‚odu w brzuchu mamy. 1000 pierwszych dni życia dziecka to bowiem okres intensywnego wzrostu. W okresie ciąży rozwija siÄ™ m.in. mózg, ukÅ‚ad pokarmowy, odpornoÅ›ciowy i detoksykacyjny dziecka. Å»ywienie na tym etapie otwiera niepowtarzalne okno możliwoÅ›ci, w którym, dziÄ™ki prawidÅ‚owemu i bezpiecznemu żywieniu, budujemy fundamenty dla zdrowia malucha w przyszÅ‚oÅ›ci. KsztaÅ‚towanie prawidÅ‚owych nawyków żywieniowych to skupianie siÄ™ na zdrowej i zbilansowanej diecie, ale także zwracanie uwagi na jakość i pochodzenie żywnoÅ›ci. KupujÄ…c żywność zawsze zwracaj uwagÄ™ na etykiety, pamiÄ™taj, że muszÄ… siÄ™ tam znaleźć wszystkie informacje o skÅ‚adnikach żywnoÅ›ci. Dowiedz siÄ™, z jakich produktów w ciąży powinnaÅ› zrezygnować, a wobec których zachować szczególnÄ… ostrożność. Bardzo ważne jest, by w ciąży korzystać z produktów wolnych od patogenów chorobotwórczych, takich jak bakterie, pierwotniaki, wirusy czy pasożyty. MogÄ… one powodować poronienia, wady rozwojowe pÅ‚odu, być przyczynÄ… przedwczesnych porodów czy też problemów ze zdrowiem na późniejszym etapie rozwoju dziecka.

Bardzo toksyczne dioksyny

Dioksyny do żywnoÅ›ci przedostajÄ… siÄ™ jako efekt skażenia Å›rodowiska. Zgodnie z raportem „BezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ci a potrzeby żywieniowe niemowlÄ…t i maÅ‚ych dzieci” przygotowanym we wspóÅ‚pracy z FundacjÄ… NUTRICIA, objÄ™tym patronatem honorowym Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, dioksyny sÄ… szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ majÄ… zdolność przenikania przez Å‚ożysko i mogÄ… prowadzić do obumarcia zarodka lub wyksztaÅ‚cenia siÄ™ wad rozwojowych. MogÄ… też przenikać do mleka matki, stanowiÄ… wiÄ™c zagrożenie dla kobiet karmiÄ…cych piersiÄ….[1] ZnajdujÄ… siÄ™ gÅ‚ównie w tÅ‚uszczach i produktach, które go zawierajÄ…. Najczęściej wystÄ™pujÄ… w mleku i produktach mlecznych, miÄ™sie i rybach. KupujÄ…c wymienione produkty zawsze zwracaj wiÄ™c uwagÄ™ na ich pochodzenie i posiadane przez nie certyfikaty. Nie jesteÅ› w stanie caÅ‚kowicie wyeliminować niebezpiecznych zwiÄ…zków z diety, ale dziÄ™ki sprawdzonym dostawcom bÄ™dziesz miaÅ‚a pewność, że żywność, którÄ… wybierasz jest bezpieczna pod kÄ…tem substancji szkodliwych.

Jak uniknąć toksoplazmozy w ciąży?

Toksoplazmoza to choroba niezwykle niebezpieczna dla dziecka. Kobiety ciężarne, by uniknąć zachorowania, nie powinny spożywać wÄ™dzonych na zimno wÄ™dlin, surowego miÄ™sa, surowych ryb i owoców morza (ostrygi czy małże). PrzygotowujÄ…c miÄ™so, ryby, korzystaj zawsze z tego samego noża i deski i nie używaj ich później do krojenia innych produktów spożywczych. DokÅ‚adnie je myj, a najlepiej wyparzaj. Toksoplazmoza może pojawiać siÄ™ również na surowych warzywach i owocach, dlatego należy je bardzo starannie myć. JeÅ›li jesteÅ› poza domem, unikaj po prostu potraw zawierajÄ…cych surowe warzywa i owoce. ŹródÅ‚em infekcji mogÄ… być także odchody kotów, by uniknąć zarażenia, w sposób szczególny zadbaj o higienÄ™ po każdym kontakcie ze zwierzÄ™ciem. Zagrożeniem sÄ… gÅ‚ównie odchody kotów bezpaÅ„skich, a nie kotów domowych, które sÄ… pod staÅ‚Ä… opiekÄ… weterynaryjnÄ….

Niebezpieczne bakterie

Bakteria listeria monocytogenes może powodować listeriozÄ™. CzÄ™stość wystÄ™powania listeriozy u kobiet ciężarnych jest okoÅ‚o 20-krotnie wyższa niż w populacji ogólnej. Szacuje siÄ™, że ciężarne z listeriozÄ… stanowiÄ… ok. 1/3 wszystkich rozpoznanych przypadków tej choroby.[2] BakteriÄ™ powodujÄ…cÄ… tÄ… groźnÄ… chorobÄ™ identyfikuje siÄ™ w żywnoÅ›ci gotowej do spożycia, szczególnie w rybach i serach. Å»eby uniknąć zakażenia, należy zrezygnować w ciąży ze spożywania surowych ryb, surowego miÄ™sa, pasztetów z miÄ™sa lub ryb, serów wyprodukowanych z mleka niepasteryzowanego: serów pleÅ›niowych, serów feta, typu brie czy camembert, oraz caÅ‚kowicie wykluczyć z menu mleko niepasteryzowane. Podczas obróbki cieplnej oraz pod wysokim ciÅ›nieniem bakteria listeria monocytogenes ginie.

Musisz też uważać na pojawiajÄ…cÄ… siÄ™ w jajkach bakteriÄ™ z rodziny Salmonella. WedÅ‚ug Europejskiego UrzÄ™du ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA) zakażenia SalmonellÄ… zdarzajÄ… siÄ™ rzadziej niż kiedyÅ›. To wynik stosowania w żywieniu zbiorowym proszków jajecznych zamiast Å›wieżych jaj, dzieje siÄ™ to także dziÄ™ki programowi eliminacji Salmonelli ze stad kur. Poddanie żywnoÅ›ci obróbce termicznej w temp. ok 70°C zabija bakterie Salmonella. W zwiÄ…zku z tym do zatrucia najczęściej dochodzi po zjedzeniu surowych lub póÅ‚surowych jaj.[3] Dla kobiet w ciąży oznacza to prostÄ… zasadÄ™: mogÄ… spożywać jedynie dobrze ugotowane czy też usmażone jajka. PamiÄ™taj, że równie ważne jak pochodzenie żywnoÅ›ci jest jej odpowiednie przechowywanie i przygotowanie. WÅ‚aÅ›ciwa higiena pozwoli Ci uniknąć zakażenia niebezpiecznymi zwiÄ…zkami czy bakteriami.

Podstawowe zasady higieny przy przygotowywaniu żywności w domu[4]:

  • oddzielanie surowych produktów, zwÅ‚aszcza miÄ™sa od przygotowanych pokarmów,
  • używanie oddzielnych naczyÅ„ i innego wyposażenia kuchennego (deski do krojenia, noże) do produktów surowych, szczególnie miÄ™sa i ryb oraz ich przetworów,
  • przechowywanie żywnoÅ›ci w odpowiedniej temperaturze – krótkotrwale w lodówce, przez dÅ‚uższy okres w zamrażarce,
  • mycie rÄ…k przed przygotowaniem żywnoÅ›ci,
  • mycie warzyw i owoców bezpoÅ›rednio przed spożyciem, używajÄ…c bieżącej wody; w przypadku spożywania warzyw i owoców ze skórkÄ… należy szczególnie dokÅ‚adnie umyć ich powierzchniÄ™,
  • odnalezienie na etykiecie daty ważnoÅ›ci produktu i przestrzeganie jej, a także sprawdzenie, czy zawiera ona zalecenia co do postÄ™powania z produktem.

Dbaj o dietę dziecka także po jego pojawieniu się na świecie

PamiÄ™taj, że kluczowym okresem dla prawidÅ‚owego rozwoju dziecka jest zarówno okres ciąży, jak i pierwsze 3 lata jego życia, czyli umownie – 1000 pierwszych dni. Po urodzeniu dziecka zdecyduj siÄ™ na wyÅ‚Ä…czne karmienie piersiÄ… przez 6 pierwszych miesiÄ™cy życia. DziÄ™ki temu bÄ™dziesz wspieraÅ‚a dalszy, prawidÅ‚owy rozwój dziecka, w który w czasie ciąży wÅ‚ożyÅ‚aÅ› już tyle wysiÅ‚ku. W momencie rozszerzania diety oraz później, w pierwszych 3 latach życia dziecka, wybieraj dla niego tylko bezpieczne, sprawdzone produkty z oznaczeniem wieku.

WiÄ™cej informacji o diecie ciężarnej oraz o bezpieczeÅ„stwie żywnoÅ›ci oraz szczególnych potrzebach żywieniowych najmÅ‚odszych dzieci znaleźć można na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl

 



[1] CaÅ‚ość raportu przygotowanego pod redakcjÄ… Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Å»ywienia Dzieci „Zdrowe Pokolenia” do pobrania tutaj: http://www.1000dni.pl/up/images/76umk4uqgi8/tbt-raport-www-final.pdf

[2] Tamże.

[3] Tamże.

[4] Tamże.

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.21.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie