Restauracja Sudavia, mieszcząca się w Hotelu Szyszko przy ul. Innowacyjnej, została laureatem prestiżowego konkursu „Polska od Kuchni” i zdobyła słynny Złoty Widelec.
Nagrodę odebrał właściciel firmy, Tomasz Szyszko, który podkreśla, że jest ona rezultatem pracy całego zespołu.
Konkurs „Polska od Kuchni”, który wręcza laureatom słynny w świecie gastronomii Złoty Widelec, odbył się już 13. raz. Jest organizowany przez Fundację WIP Warto Im Pomóc przy wsparciu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Po raz pierwszy to wyróżnienie zdobyła suwalska restauracja.
- Jestem niesamowicie dumny z tej nagrody. Widzę, że moje decyzje, czasami nieco ryzykowne, mają sens i przynoszą efekty -mówi Tomasz Szyszko. - Dodatkowo mam to szczęście, że zbudowaliśmy wraz z pracownikami zespół profesjonalistów. Nasz szef kuchni, Łukasz Ogonowski to niezwykle utalentowany, ambitny i kreatywny człowiek, który zmotywował nas do udziału w tym konkursie. Pracowita, rzetelna i oddana firmie jest wieloletnia dyrektor ds. gastronomii, Agnieszka Makowska.. W tym konkursie jednak nie ocenia się jedynie smaku i wyglądu dań, ale również poprawność obsługi, wystrój i czystość lokalu, zatem podziękowałem każdemu pracownikowi, od pań sprzątających, ekipy remontowej, poprzez recepcję, która jest wizytówką hotelu i odpowiada za pierwsze wrażenie, po załogę kelnerską.
Na werdykt wpływa też jakość obsługi kelnerskiej i umiejętne doradztwo, a nawet długość oczekiwania na danie, czy sposób podania rachunku.
- Podczas uroczystej gali miałem przyjemność porozmawiać z jurorką, która oceniała Sudavię - opowiada Tomasz Szyszko. - To osoba z ogromnym doświadczeniem w branży, mistrzyni świata sushi, co tym bardziej nam schlebia. Pogratulowała nam sukcesu, ale również zwróciła uwagę, nad czym nadal musimy pracować. Ta rozmowa była jedną z największych wartości dodanych konkursu.
W restauracji Sudavia weszła świeża, wiosenno-letnia karta menu, w której znalazly się m.in. kartacze z mięsem z policzka wołowego, posypane wiórkami ze świeżej trufli, pierogi z mięsem bażanta, stek z antrykotu sezonowany 21 dni, pierś kaczki z groszkiem cukrowym, sałatki i desery.
Źródło i fot. Hotel Szyszko