16.03.2024

Teresa Ogórkis i Julia Sewastynowicz z ZSCKR w Sejnach najlepsze w konkursie Gotuj z klasą [zdjęcia]

O zwycięskie laury rywalizowały w piątek, 15 marca zespoły z 14 szkół średnich z regionu, a wszystkim uczestnikom finału pogratulował Marszałek Artur Kosicki.

Dania oceniaÅ‚a kapituÅ‚a konkursowa, w której skÅ‚ad, oprócz mistrzów kuchni, wchodzili także Izabela Smaczna-Jórczykowska – dyrektor Departamentu Polityki Informacyjnej oraz Robert JabÅ‚oÅ„ski – dyrektor Gabinetu MarszaÅ‚ka.

Od rana w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w BiaÅ‚ymstoku, gdzie odbywaÅ‚ siÄ™ finaÅ‚, duch rywalizacji unosiÅ‚ siÄ™ w powietrzu tak samo, jak i zapach lokalnych przypraw i zióÅ‚. ByÅ‚o o co walczyć, bo nagrodÄ… gÅ‚ównÄ… za trzy pierwsze miejsca, byÅ‚ staż w warszawskiej restauracji „Platter by Okrasa”.

– Bardzo siÄ™ cieszÄ™, że udaÅ‚o nam siÄ™ wygrać. Emocje sÄ… nie do opisania. Pomimo trudnoÅ›ci udaÅ‚o nam siÄ™ wypracować nasze danie tak, że nie tylko wyszÅ‚o super, ale nawet wygraÅ‚o – mówiÅ‚a po ogÅ‚oszeniu wyników Julia Anna Sewastynowicz.

WtórowaÅ‚a jej Teresa Ogórkis.

– Nie spodziewaliÅ›my siÄ™ takiego wyniku. Na przygotowania nie miaÅ‚yÅ›my przesadnie dużo czasu, bo tu egzaminy zawodowe, tu matura, a mimo to nam siÄ™ udaÅ‚o. Dla mnie, jak i dla Julii staż jest czymÅ› piÄ™knym, można nawet powiedzieć, że speÅ‚nieniem marzeÅ„ – dodaÅ‚a z entuzjazmem.

WÅ‚aÅ›nie ten entuzjazm, radość i mÅ‚odzieÅ„cza fantazja, zrobiÅ‚y na Karolu Okrasie szczególne wrażenie.

– Wy wszyscy jesteÅ›cie wygranymi. Macie pasjÄ™ i umiejÄ™tnoÅ›ci, które z pewnoÅ›ciÄ… możecie przeksztaÅ‚cić w biznes. Nie ma lepszej inwestycji niż w nas samych. Wasze dzisiejsze uczestnictwo w tej inicjatywie jest tak samo ważne z perspektywy województwa, jak i dla was prywatnie. Musicie to pielÄ™gnować – mówiÅ‚ do mÅ‚odych kucharzy Karol Okrasa.

Opiekunkami uczennic z Sejn są panie Anna Kaźmierczak i Barbara Szczęsnowicz.


FinaÅ‚owe zmagania podzielono na dwie tury po 7 zespoÅ‚ów. Zadaniem każdej drużyny byÅ‚o przygotowanie dwudaniowego posiÅ‚ku zÅ‚ożonego z zupy i dania gÅ‚ównego. Punktacja byÅ‚a liczona tak samo, jak w przypadku, wyÅ‚aniajÄ…cego finalistów, etapu szkolnego. LiczyÅ‚y siÄ™ walory smakowe, estetyka, a także zwiÄ…zek z lokalnÄ… tradycjÄ… i udziaÅ‚ w daniu produktów z listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez ministra rolnictwa.

Oprócz nagrody gÅ‚ównej w postaci stażu zwyciÄ™zcy otrzymali także sprzÄ™t AGD oraz inne nagrody.

ŹródÅ‚o i fot: UMWP, ZSCKR Sejny

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.16.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie