23.06.2016

Truskawki? Na zdrowie!

Sezon na truskawki trwa w Polsce w najlepsze. W kolejce po nie na osiedlowych bazarkach czy przysklepowych straganach chętnie ustawiają się zarówno dzieci, jak i dorośli. I zdaniem dietetyków – to bardzo dobrze, bowiem owoce te, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, dostarczają też wielu witamin i pozytywnie oddziałują na organizm.

MaÅ‚o kto wie, że Polska należy do najwiÄ™kszych producentów owoców miÄ™kkich na Å›wiecie. Nasz zbiór truskawek na poziomie ok. 150-200 tys. ton rocznie sprawia, że w tym wzglÄ™dzie ustÄ™pujemy jedynie Hiszpanii! Taki stan rzeczy to bez wÄ…tpienia powód do radoÅ›ci, bowiem wraz ze zwiÄ™kszonÄ… produkcjÄ… roÅ›nie też spożycie tych owoców. A to zdecydowanie korzystnie wpÅ‚ywa na nasze zdrowie i samopoczucie:

- Truskawki, poza znanymi i cenionymi walorami smakowymi, charakteryzujÄ… siÄ™ też wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… witaminy C, makro- i mikroelementów, bÅ‚onnika pokarmowego oraz polifenoli – wyjaÅ›nia RadosÅ‚aw Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w BiaÅ‚ymstoku.

Do tego dochodzi zasobność w różnorodne substancje biologicznie aktywne – duże iloÅ›ci kwasów fenolowych (2,4-2,5 mg/100 g .m.), flawonoidów (5,2-8,2 mg/100 g .m.) i witamin. W konsekwencji truskawki wykazujÄ… dziaÅ‚anie antybakteryjne, a nawet przeciwdziaÅ‚ajÄ… powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych – w tym nowotworów (dziÄ™ki obecnoÅ›ci dużej iloÅ›ci kwasu elagowego), nadciÅ›nienia, zawaÅ‚ów serca czy nadmiaru cholesterolu. To nie wszystko.

- Oprócz tego liczne badania sugerujÄ…, że zawarte w tych owocach polifenole mogÄ… mieć pozytywny wpÅ‚yw na trawienie i wchÅ‚anianie wÄ™glowodanów, a tym samym pomagajÄ… modulować stężenie glukozy we krwi po posiÅ‚ku. Substancje te majÄ… zdolność hamowania aktywnoÅ›ci jelitowej α – glukozydazy, rozszczepiajÄ…cej wÄ™glowodany zÅ‚ożone do prostych, co prowadzi do spowolnienia absorbcji glukozy.

- Jest to szczególnie istotne dla cukrzyków oraz osób dbajÄ…cych o prawidÅ‚owÄ… masÄ™ ciaÅ‚a – dodaje przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.

Testy wykazaÅ‚y również, że bogaty w polifenole mus z truskawek zmniejsza u osób zdrowych poposiÅ‚kowÄ… glikemiÄ™ w odpowiedzi na spożycie sacharozy, a obserwowane wydÅ‚użenie i osÅ‚abienie odpowiedzi glikemicznej wiąże siÄ™ z ograniczeniem trawienia lub wchÅ‚aniania sacharozy z przewodu pokarmowego. W tym miejscu warto wspomnieć o insulinoopornoÅ›ci, bÄ™dÄ…cej nieodÅ‚Ä…cznym elementem i jednÄ… z przyczyn wystÄ™powania cukrzycy.

Jak dowodzÄ… badania na zwierzÄ™tach, zawarty m. in. w truskawkach 3-glukozyd cyjanidyny może Å‚agodzić wywoÅ‚anÄ… dietÄ… wysokotÅ‚uszczowÄ… hiperglikemiÄ™ i oporność na insulinÄ™. ZwiÄ…zek ten bierze także udziaÅ‚ w poprawie wrażliwoÅ›ci na insulinÄ™ (poprzez zwiÄ™kszenie wydzielania adiponektyny i leptyny) oraz regulacji ekspresji genów w izolowanych adipocytach (komórkach tÅ‚uszczowych).

Istotne nasiona

Sezonowość wystÄ™powania oraz stosunkowo maÅ‚a trwaÅ‚ość truskawek powodujÄ…, że sÄ… one powszechnie stosowane do produkcji mrożonek, zagÄ™szczonych soków, napojów, nektarów i dżemów. Warto jednak przy tym zwrócić uwagÄ™ na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci poszczególnych skÅ‚adowych owoców:

- Nasiona, choć stanowiÄ… jedynie ok. 1% caÅ‚ej masy, w rzeczywistoÅ›ci zawierajÄ… nawet do 11% wszystkich zwiÄ…zków polifenolowych obecnych w truskawkach i sÄ… źródÅ‚em bogatego w kwas L-linolenowy oleju. PamiÄ™tajmy też, że odpady z przetwórstwa mogÄ… być źródÅ‚em substancji przeciwutleniajÄ…cych, a zwÅ‚aszcza proantocyjanidyn, oleju, kwasu elagowego i elagotanin – opisuje dietetyk Remigiusz Filarski.

Właściwości prozdrowotne

Przyjmuje siÄ™, że wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne warzyw i owoców wynikajÄ… z obecnoÅ›ci w nich bÅ‚onnika pokarmowego oraz antyoksydantów. A znaczna część zawartych w nich polifenoli zwiÄ…zana jest z matrycÄ… bÅ‚onnika, co w konsekwencji sprawia, że stanowi on idealny noÅ›nik substancji o potencjalnie prozdrowotnym dziaÅ‚aniu.

- Co wiÄ™cej, biodostÄ™pność i biologiczna funkcja naturalnie wystÄ™pujÄ…cych polifenoli (np. w truskawkach) jest nieporównywalne wyższa niż w obecnych na rynku farmaceutykach, co pozwala na peÅ‚niejsze wykorzystanie tych zwiÄ…zków przez florÄ™ jelitowÄ… – dodaje na koniec specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej.

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.21.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie