03.02.2018

Ubój zwierząt na użytek własny. Będą nowe zasady

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju na użytek własny.

Proponuje siÄ™ uÅ‚atwienia w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby, które bÄ™dÄ… dokonywać uboju zwierzÄ…t kopytnych w gospodarstwie na wÅ‚asny użytek.

Uboju cielÄ…t w wieku do szóstego miesiÄ…ca życia, Å›wiÅ„, owiec i kóz na wÅ‚asny użytek bÄ™dzie mogÅ‚a dokonać osoba peÅ‚noletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynnoÅ›ci, nie powodujÄ…c u zwierzÄ…t jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia.

Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdzi zaÅ›wiadczenie o odbyciu bezpÅ‚atnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot.

Kwalifikacje osób dokonujÄ…cych uboju na użytek wÅ‚asny powinny sprowadzać siÄ™ do posiadania ogólnej wiedzy dotyczÄ…cej podstawowych wzorów zachowaÅ„ i potrzeb poszczególnych gatunków zwierzÄ…t oraz oznak przytomnoÅ›ci i reakcji na bodźce bólowe, a także zasad okreÅ›lonych w art. 10 rozporzÄ…dzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 wrzeÅ›nia 2009 r. w sprawie ochrony zwierzÄ…t podczas ich uÅ›miercania.

Produkty uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie będą mogły być umieszczane na rynku.

Powyższe wymagania nie dotyczÄ… uboju drobiu, zajÄ™cy i królików poza rzeźniÄ… na potrzeby wÅ‚asnej konsumpcji domowej.

Natomiast osoby dokonujÄ…ce uboju drobiu, zajÄ™cy i królików na terenie gospodarstwa rolnego w celu bezpoÅ›redniej dostawy maÅ‚ych iloÅ›ci miÄ™sa przez producenta konsumentom koÅ„cowym lub lokalnym zakÅ‚adom detalicznym dostarczajÄ…cym takie miÄ™so bezpoÅ›rednio konsumentom koÅ„cowym w formie miÄ™sa Å›wieżego, bÄ™dÄ… musiaÅ‚y posiadać kwalifikacje analogiczne, jak w przypadku uboju zwierzÄ…t kopytnych na użytek wÅ‚asny.

Zmiany zostanÄ… wprowadzone wraz z nowelizacjÄ… rozporzÄ…dzenia z dnia 9 wrzeÅ›nia 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uÅ›miercania zwierzÄ…t.

Obecnie obowiÄ…zujÄ…ce rozporzÄ…dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 wrzeÅ›nia 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uÅ›miercania zwierzÄ…t gÅ‚osi m.in., że ubój zwierzÄ…t kopytnych poza rzeźniÄ…, w tym ubój na potrzeby wÅ‚asne, powinien być dokonywany tylko po uprzednim ich pozbawieniu Å›wiadomoÅ›ci przez przyuczonego ubojowca. tj. osobÄ™, która ukoÅ„czyÅ‚a 18 lat, ma wyksztaÅ‚cenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz odbyÅ‚a praktykÄ™ na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadajÄ…cej udokumentowany 3 - letni staż pracy na stanowisku ubojowym.

W Å›wietle obowiÄ…zujÄ…cych przepisów ubój zwierzÄ…t kopytnych poza rzeźniÄ…, w tym ubój na potrzeby wÅ‚asne, powinien być dokonywany przez osoby posiadajÄ…ce takie same kwalifikacje, jakich wymaga siÄ™ od osób uprawnionych do zawodowego uboju.

WYG

ŹródÅ‚o i fot: MRiRW

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.24.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie