Barszcz biały, wariacje na temat jajek, słodkie babki i mazurki – to uginające się od nadmiaru kalorii wielkanocne stoły, których niemal nie odstępujemy na krok. Po zakończeniu świąt walczymy z kolei ze skutkami przejedzenia. I choć nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnych potraw, istnieją sposoby, aby zajadać ulubione przysmaki bez wyrzutów sumienia.
O tym, jak skutecznie odchudzić Å›wiÄ™ta opowiada Agnieszka PiskaÅ‚a, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Å»yj smacznie i zdrowo”.
Bogactwo jajka
Naczelna potrawa ÅšwiÄ…t Wielkanocnych to oczywiÅ›cie jajka. SÄ… one źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego, Å‚atwo przyswajalnego biaÅ‚ka. ZawierajÄ… mnóstwo witamin z grupy B, a także kwas foliowy, selen, wapÅ„, żelazo oraz cynk. W zasadzie jedno duże jajko to skarbnica prawie każdego skÅ‚adnika odżywczego niezbÄ™dnego czÅ‚owiekowi do prawidÅ‚owego funkcjonowania. Warto przy tym pamiÄ™tać, że praktycznie wszystkie z nich obecne sÄ…
w żóÅ‚tku. Jedno jajko zawiera okoÅ‚o 200 mg cholesterolu. Nie jest to duża ilość w porównaniu z jego endogennÄ… produkcjÄ…. Co wiÄ™cej, w Å›wietle najnowszych badaÅ„, cholesterol w jajkach ma niewielki wpÅ‚yw na jego poziom we krwi. A obecność tÅ‚uszczów w nich zawartych pozwala na regulacjÄ™ pracy wÄ…troby. Mimo tego dietetycy zalecajÄ… osobom zdrowym spożycie maksymalnie dwóch jajek dziennie.
Ile kalorii ma jajko?
Jedno ma okoÅ‚o 80 kcal, z czego 60 kcal zawiera żóÅ‚tko. Jednak to nie same jajka stanowiÄ… problem dla naszego zdrowia i figury, a sposób ich przygotowania. Pierwszym winowajcÄ…, odpowiedzialnym za nadwyżkÄ™ kalorii
w okresie wielkanocnym jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i saÅ‚atkowych sosów. Przy okazji Å›wiÄ…t możemy spożyć jego niskokalorycznÄ… wersjÄ™, mieszajÄ…c go z jogurtem naturalnym w proporcjach póÅ‚ na póÅ‚. PowstaÅ‚y wówczas sos nie bÄ™dzie mniej smaczny, a za to zdecydowanie mniej tuczÄ…cy. Należy jednak pamiÄ™tać, że nawet odchudzony majonez w dalszym ciÄ…gu jest kalorycznym wyborem i nie powinniÅ›my jadać go
w nadmiarze.
Wędliny i sałatki na cenzurowanym
Podobnie jak w przypadku jajek, postępujemy z sałatkami. Sos, jeśli już musi być na bazie majonezu, niech będzie zawsze zmieszany z chudym jogurtem. Smak nie ucierpi, a na żołądku będzie trochę lżej. Warto jednak wybierać sosy lekkie na bazie oliwy. Szykując wielkanocne sałatki, zrezygnujmy
z żóÅ‚tego sera, kalorycznych orzeszków albo tÅ‚ustego boczku. Niech w zapomnienie odejdÄ… również te wzbogacone makaronem, ziemniakami czy ryżem. Skorzystajmy raczej z saÅ‚at, kapusty pekiÅ„skiej, brokuÅ‚ czy kalafiora, które możemy jeść w dowolnych iloÅ›ciach bez szkody dla wagi i zdrowia. OdchudzajÄ…c Å›wiÄ™ta Wielkiej Nocy, lepiej zmienić zawartość póÅ‚misków z wÄ™dlinami. Wybierajmy te o niskiej zawartoÅ›ci kalorii i tÅ‚uszczu. Niech bÄ™dÄ… to wÄ™dliny drobiowe, znacznie chudsze od tradycyjnych. Unikajmy prawdziwych bomb kalorycznych w postaci pasztetu, baleronu, boczku czy salami.
Król Å›niadania – żurek
ÅšwiÄ…teczne Å›niadanie to również żurek z wiejskÄ… kieÅ‚basÄ…. To potrawa obowiÄ…zkowa w wielu polskich domach. Niestety jest jednÄ… z najbardziej kalorycznych. Jednak, gdy zmodyfikuje siÄ™ sposób jego przyrzÄ…dzania, można przy nim Å›miaÅ‚o biesiadować. Najszybszym rozwiÄ…zaniem bÄ™dzie zastÄ…pienie najbardziej kalorycznych skÅ‚adników mniej tuczÄ…cymi. PrzeciÄ™tnie 100 g biaÅ‚ej kieÅ‚basy, czyli mniej wiÄ™cej jedna porcja, to okoÅ‚o 250-280 kcal. W skÅ‚adzie znajduje siÄ™ gÅ‚ównie wieprzowina: Å‚opatka, boczek lub podgardle. Ponadto do produkcji używa siÄ™ woÅ‚owiny, jelita wieprzowego i przypraw. Wybierajmy najchudszy rodzaj miÄ™sa i gotujmy je jak najdÅ‚użej, aby wytopić maksymalnie tÅ‚uszcz. Po ochÅ‚odzeniu wywaru, zbierzmy z wierzchu jego nadmiar i dopiero wtedy zabielmy go chudÄ… Å›mietanÄ…. W taki sposób możemy zaoszczÄ™dzić nawet 50 kcal na jednej porcji.
Nie tylko jajko, żurek, ale też mazurek!
PrzeciÄ™tnie spożywamy okoÅ‚o 2000 kcal na dzieÅ„, a w okresie Å›wiÄ…t może to być nawet drugie tyle, czyli 4000 kcal! Odpowiedzialność za to ponoszÄ… gÅ‚ównie sÅ‚odkoÅ›ci. To one sÄ… najbardziej kaloryczne w Å›wiÄ…tecznym menu. StoÅ‚y uginajÄ… siÄ™ pod ciężarem mazurków, serników i wielkanocnych bab, przygotowanych na bazie masÅ‚a lub margaryny. Ich spożycie to nie tylko zamach na sylwetkÄ™, ale przede wszystkim na zdrowie. Ogromne iloÅ›ci cukru, które zawiera np. lukrowa polewa mazurka, dziaÅ‚ajÄ… toksycznie na organizm. Zatem, jeżeli mamy możliwość, wybierzmy biszkopt z owocami lub lekki deser na bazie galaretki. Można również zjeść kawaÅ‚ek babki drożdżowej pod warunkiem, że nie bÄ™dzie ona oblana lukrem.
***********************************************
„Å»yj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we wspóÅ‚pracy
z FederacjÄ… Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci w polskich gimnazjach. MisjÄ… programu „Å»yj smacznie
i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidÅ‚owego i zdrowego odżywiania oraz zachÄ™cenie ich do wspólnego spożywania posiÅ‚ków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje siÄ™ wÅ›ród mÅ‚odzieży postawÄ™ proekologicznÄ…, a także ideÄ™ niemarnowania żywnoÅ›ci. Do tej pory, w czterech edycjach „Å»yj smacznie i zdrowo” wzięło udziaÅ‚ ponad 57,1% szkóÅ‚ gimnazjalnych z caÅ‚ej Polski.
Program marki WINIARY jest częściÄ… szerszej kampanii zatytuÅ‚owanej „Jedz smacznie i zdrowo” prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wÅ›ród konsumentów. Wiąże siÄ™ on z przyjÄ™ciem przez Nestlé strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) bÄ™dÄ…cej strategiÄ… odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imiÄ™ której zobowiÄ…zuje siÄ™ ona produkować wysokiej jakoÅ›ci produkty, bÄ™dÄ…c jednoczeÅ›nie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbaÅ‚oÅ›ci o zdrowie oraz zapewniajÄ…c dobre samopoczucie konsumentów.