05.07.2022

Wędliny z Suwałk, pasztet ze szczupaka jeziornego z Raczek, mrowisko z Puńska i soczewiaki z Wigier

Podczas wojewódzkiego etapu 21. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w ramach targów „Polska smakuje” w Augustowie (2-3 lipca) jury konkursu nominowało sześć produktów z Podlaskiego, które jesienią powalczą o ogólnopolską nagrodę „Perłę” kulinarną 2022.

Współorganizatorem rywalizacji był Samorząd Województwa Podlaskiego. 

Uczestnicy konkursu

Kulinarny weekend w Augustowie koncentrował się w centrum miasta na rynku, gdzie lokalni producenci – zaproszeni do targów „Polska smakuje” zorganizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – wystawiali swoje wyroby. Na scenie prezentowali się artyści, laureaci konkursu sygnalistów myśliwskich oraz zwycięzcy i wyróżnieni nagrodami w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

­– Podlaskie to prawdziwe zagłębie doskonałych produktów spożywczych, co warto pokazywać z korzyścią dla ich producentów – podkreślał w liście skierowanym do uczestników wydarzenia Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego. Odczytała go Jadwiga Zabielska, radna Sejmiku Województwa Podlaskiego i dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku. – Cieszę się, że ta inicjatywa promocji lokalnej i zdrowej żywności stała się już tradycją – mówiła.

Bez babki, ale z tradycją

W kulinarne szranki stanęło ok. 30 producentów, którzy do konkursu zgłosili ponad 60 produktów, wśród nich: sery domowej produkcji, wędliny, miody, ciasta, chleby własnego wypieku, ryby w zalewach i marynatach, przetwory warzywne i owocowe, sosy, masła, ziołowe napary, nalewki i domowe wina.

– Bardzo cieszy to, że nie tylko jest Państwa tak wielu, ale że na przestrzeni lat, tak bardzo się rozwinęliście. Jeszcze kilka lat temu na stołach konkursowych widać było głównie babkę, czy kiszkę ziemniaczaną, w tym roku ich już nie ma. Są jednak produkty bardziej różnorodne, bardziej wysmakowane i wypracowane, ale wciąż czerpiące z tradycji rodzinnych z naszego województwa – chwaliła uczestników Mirosława Jaroszewicz-Łojewska, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich UMWP, współorganizatora konkursu.

Komisja konkursowa, w skład której weszli przedstawiciele: UMWP, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, która organizuje konkurs od 21 lat, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz OT KOWR w Białymstoku, oceniała zgłoszone produkty w kilku kategoriach.

– Województwo Podlaskie jest jedynym, które posiada specjalną kategorię „Od pola do stołu” –podkreślała Izabella Byszewska, prezes PIPLiR. Kategoria ta honoruje producentów żywności na bazie własnego surowca.

Jednak najistotniejszym kryterium – oprócz smaku – była wierność tradycjom kulinarnym regionu, szacunek do dziedzictwa kulinarnego, a także wykorzystanie produktów lokalnych pochodzących z najbliższej okolicy. Dowodem na to są laureaci pierwszych miejsc w rozmaitych kategoriach, m.in.:

- podlaski kisiel owsiany – Stowarzyszenia Moszczonka z Moszczony Pańskiej, zarejestrowany w 2022 r. na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

- mrowisko – Reginy Pik z Puńska;

- ser biebrzański „Batalion” – Pawła Bujnowskiego z Goniądza.

Cała lista laureatów niżej:

Lista laureatów „Nasze kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów 2022” –  etap wojewódzki – Podlaskie

  1. 1.       Produkty pochodzenia zwierzęcego

a)      produkty mięsne:

I nagroda – Rafał Dyczewski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Masarnia Rodzinna „Dyczewscy”(Suwalki) – za „Koronę weselną”;

I nagroda – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW w Rudzie – za „Roladę z dzikiej kaczki”;

I nagroda -  Małgorzata Wojtach „Biebrzańskie Smaki” ze Szpakowa (gm. ) – za polędwicę dojrzewającą;

b)      produkty rybne:

I nagroda – KGW w Radziłowie – „Jaziowe nóżki”;

c)       produkty mleczne:

I nagroda – Paweł Bujnowski RHD (Goniądz) – Ser biebrzański „Batalion”;

I nagroda – Adam Lewczuk „Sery z Puszczy” (Hajnówka) – Ser z czosnkiem niedźwiedzim;

d)      miody

I nagroda – Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – Miód znad Buga.

Wyróżnienia:

-  RHD Swojskie Wędliny Magdalena Kossakowska – za kaszankę;

- Lucyna Tkaczuk z KGW Hołodzianki – mięsny specjał w słoiku;

- Monika Giczewska catering NIKA (gm. Raczki) – pasztet ze szczupaka jeziornego;

- Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – lin w occie;

- Halina Raducha (gm. Dąbrowa Białostocka) – sery „gałańskie”.

  1. 2.       Produkty pochodzenia roślinnego

a) przetwory warzywne:

I nagroda – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny dworek” w Kryłatce – Turki (kołpaki) marynowane;

b)        przetwory zbożowe:

I nagroda – kisiel owsiany – Helena Kalinowska, Stowarzyszenie „Moszczonka” z Moszczony Pańskiej;

c)  wyroby cukiernicze:

I nagroda – Bożena Radziszewska (Szepietowo) – piernik dojrzewający;

I nagroda – Regina Pik (Puńsk) – mrowisko.

 

Wyróżnienia:

- Zbigniew Cybula – łodygi czosnkowe w zalewie;

- Teresa Wykowska – ogórki kiszone z beczki;

- Anna Sienkiewicz – syrop „Na zdrowie”;

- Jan Tomaszewski -  chleb swojski na zakwasie i serwatce.

 

  1. 3.       Napoje regionalne

a)  bezalkoholowe:

 I nagroda – Renata Lewocz, Agroturystyka „Zielony domek nad Biebrzą” – podpiwek chmielowy na czarnym bzie;

 

b)  alkoholowe:

I nagroda – Alina Jankowska – wino różane.

 

Wyróżnienie:

Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – nalewka na korzeniu z pokrzywy.

 

  1. 4.       Inne produkty regionalne.

 I nagroda – Marta Grygoruk z KGW Hołodzianki – postne pączki z kapustą i grzybami;

 

Wyróżnienie:

- Wojciech Ofman z KGW Sąsiedzi Kolonia Boćki – „Cymbały”;

- Dorota Puchalska Gospoda „Ziemia Brańska” – Kulebiak „nieziemski”;

- Teresa Biziewska BITE – PHU (Wigry) – soczewiaki.

 

Z marzeniem o Perle

Oprócz nagród i wyróżnień uczestnicy konkursu walczyli także o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perły” kulinarnej. Co roku nominowani z poszczególnych województw są zapraszani na finał konkursu do Poznania, gdzie ich produkty ocenia ogólnopolskie jury.

 

Do tej pory do Podlaskiego trafiło 51 „Pereł”. W tym roku o kolejne powalczą:

- Gęsi pipek - Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie;

- Salceson ozorkowy – RHD „Swojskie wędliny” – Magdaleny Kossakowskiej z Dobrego Lasu (gm. Zbójna);

- Galaretka z czerwonej porzeczki – Haliny Raduchy z Ostrowia (gm. Dąbrowa Białostocka);

- Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej;

- Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało z Gospodarstwa agroturystycznego „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym;

- Augustowski rogal – Małgorzaty Ostapowicz z Agroturystyki „Leśny Dworek” w Kryłatce (gm. Sztabin).

 

Departament Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, UMWP

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.19.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie