30.08.2021

Zdrowa dieta na jesień - jak zadbać o odporność

Aby zminimalizować ryzyko zachorowania, szczególnie jesienią i zimą, kiedy łatwo rozprzestrzeniają się wirusy i bakterie, warto wzmacniać swoją odporność.

Oczywiście podstawą jest odpowiednie żywienie, które będzie bogate w witaminy, minerały i wartości odżywcze. Jakie produkty wybrać, aby wzmocnić swoją odporność? 

Zdrowe odżywianie — jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego

Podstawą zdrowego stylu życia, wspomagającego odporność jest zdrowa, zbilansowana dieta, która zapewnia organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych, aby bez problemów mógł on wykonywać swoją pracę. Około 80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach, dlatego dobre decyzje żywieniowe są szczególnie ważne. Kiedy nasz układ pokarmowy słabnie, nasz organizm ma większe problemy w walce z infekcją. Naukowcy już dawno odkryli, że ubóstwo i ograniczony dostęp do żywności zwiększają ryzyko zarażenia się chorobami zakaźnymi. Oczywiste jest, że składniki odżywcze znajdujące się w różnych produktach spożywczych są niezbędne, jeśli chcemy, aby nasz układ odpornościowy działał tak, jak powinien. Zdrowe, wspomagające odporność jedzenie nie musi być drogie, wystarczy poszukać promocji, jakie oferuje np. biedronka gazetka promocyjna, jest pełna okazji na dobre i tanie, a jednocześnie zdrowe produkty spożywcze.

Oto kilka najważniejszych witamin i minerałów, jakie powinna dostarczać naszemu organizmowi dieta na jesień:

  • Witaminy A, B6, B12, C, D i E,

  • miedź,

  • żelazo,

  • selen,

  • cynk,

  • kwas foliowy,

  • białko.                                                                                                                                                          

Co najlepiej jeść?

Zalecana jest dieta bogata w żywność pochodzenia roślinnego, ponieważ wiele owoców i warzyw, a także przypraw i ziół (takich jak oregano, tymianek lub kminek) jest również znanych ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Oto kilka smacznych przykładów tego, co powinno znajdować się na Twoim talerzu tak często, jak to możliwe:

  • zielone warzywa (np. brokuły i szpinak),

  • owoce cytrusowe (np. pomarańcza i grejpfrut),

  • truskawki

  • marchew,

  • papryka,

  • orzechy, nasiona,

  • kiszonki,

  • kurkuma.

Jaka kuchnia wspomaga odporność?

Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Dzięki zdrowym tłuszczom z ryb i oliwy z oliwek, w połączeniu z dużą ilością owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, ta dieta zapewnia obfitą porcję witaminy C i innych przeciwutleniaczy.

Nie zapomnij też o ćwiczeniach, to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego. Regularne ćwiczenia pomagają białym krwinkom i przeciwciałom szybciej krążyć, co oznacza, że szybciej wykrywają niechcianych gości.

(materiał partnera)

grafika: freepik.com



udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
01.19.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie