Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji.
Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
DziÅ› skÅ‚adniki krwi nadal sÄ… zaliczane do szczególnie czÄ™sto stosowanych Å›rodków leczniczych. W Polsce wykonuje siÄ™ każdego roku blisko 1,5 miliona przetoczeÅ„ skÅ‚adników krwi. Na Å›wiecie jest to okoÅ‚o 80 milionów pobraÅ„ krwi.[1] 14 czerwca, już po raz jedenasty, obchodzimy Åšwiatowy DzieÅ„ Krwiodawcy. To Å›wiÄ™to, które jest uhonorowaniem dawców krwi. Czy na pewno każdy z nas może oddać krew, nawet osoby na diecie roÅ›linnej? No wÅ‚aÅ›nie, jak to wyglÄ…da w przypadku wegan i wegetarian?
Zdrowe odżywianie – niech wejdzie w krew
Wszyscy, zarówno osoby na diecie roÅ›linnej, jak i ci uwzglÄ™dniajÄ…cy na co dzieÅ„ produkty odzwierzÄ™ce, powinni zadbać o jakość produktów i urozmaicenie diety. Przede wszystkim
w jadÅ‚ospisie każdego muszÄ… koniecznie znaleźć siÄ™ pokarmy bÄ™dÄ…ce źródÅ‚em żelaza. Produkty roÅ›linne takie jak siemiÄ™ lniane, nasiona dyni, sÅ‚onecznika czy sezamu, kakao, quinoa, amarantus oraz nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych (soja, fasola, soczewica) zawierajÄ… nawet kilkukrotnie wiÄ™cej tego mikroelementu niż żywność pochodzenia zwierzÄ™cego. Å»elazo ze wzglÄ™du na jego formÄ™ jest jednak lepiej przyswajalne z produktów odzwierzÄ™cych niż roÅ›linnych. Najlepiej, gdy produkty bogate w żelazo spożywa siÄ™ w towarzystwie witaminy C, która zwiÄ™ksza jego przyswajalność. DoskonaÅ‚ym poÅ‚Ä…czeniem jest szpinak skroplony cytrynÄ…, lub też koktajl na bazie owoców jagodowych (maliny, truskawki, jagody) z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i innych nasion (dyni i sÅ‚onecznika).
Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by wegetarianie czy weganie oddawali krew.
W Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2005 roku dieta nie została oznaczona jako kryterium. W tym przypadku ważny jest stan zdrowia oraz aktualne wyniki badań krwi. Wegan
i wegetarian może czasowo dyskwalifikować wystÄ™powanie niedokrwistoÅ›ci. Krew można spokojnie oddawać, gdy w jej badaniu uzyskano stężenie hemoglobiny wiÄ™ksze lub równe 125g/l w przypadku kobiet oraz 135 g/l u mężczyzn. Oddanie krwi przez osobÄ™ z cięższÄ… postaciÄ… niedokrwistoÅ›ci mogÅ‚oby mocno nadszarpnąć poziom żelaza w organizmie, co mogÅ‚oby nawet zagrażać życiu.
Niebezpieczne niedobory – badajmy naszÄ… krew
Okres życia czerwonej krwinki to blisko 3 miesiÄ…ce. Osoby, które zmieniÅ‚y znacznie swój sposób odżywiania, np. przechodzÄ…c na dietÄ™ roÅ›linnÄ…, powinny po 3-4 miesiÄ…cach skontrolować morfologiÄ™ krwi. Wszyscy, którzy chcieliby oddawać krew potrzebujÄ…cym, szczególnie weganie i wegetarianie, powinni zwrócić przede wszystkim uwagÄ™ na uzupeÅ‚nianie diety o takie skÅ‚adniki jak kwas foliowy i witaminÄ™ B12, czyli kobalaminÄ™. Witamina B12 wystÄ™puje gÅ‚ównie w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego. Do jej źródeÅ‚
w pożywieniu należą produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory. Weganie
i wegetarianie powinni dodawać do swojego menu produkty wzbogacone o tę witaminę, jak mleko sojowe czy kiełki lucerny.
OtrÄ™by Owsiane WysokobÅ‚onnikowe Sante cennym źródÅ‚em kwasu foliowego
Osoby rezygnujÄ…ce z miÄ™sa nie powinny mieć z problemu z niedoborem kwasu foliowego, ponieważ ta witamina wystÄ™puje w gÅ‚ównej mierze w produktach pochodzenia roÅ›linnego. ŹródÅ‚em kwasu foliowego sÄ… zarodki pszenne, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych (soja, fasola, groch, soczewica), zielone warzywa liÅ›ciaste (szpinak, natka pietruszka, jarmuż), quinoa, nasiona i orzechy (sezam, dynia, migdaÅ‚y) oraz peÅ‚noziarniste produkty zbożowe (pÅ‚atki owsiane, mÄ…ka razowa, otrÄ™by). Szczególnie warto zadbać o wÅ‚Ä…czanie do swojej diety otrÄ…b, które majÄ… dużą zawartość tego skÅ‚adnika. OtrÄ™by Owsiane WysokobÅ‚onnikowe Sante nie tylko sÄ… bogate w fosfor (678 mg/100 g produktu; 97% referencyjnej wartoÅ›ci spożycia dla osób dorosÅ‚ych), który przyczynia siÄ™ do utrzymania prawidÅ‚owego metabolizmu energetycznego, ale również usuwajÄ… z organizmu kwasy żóÅ‚ciowe, toksyny i metale ciężkie. To wÅ‚aÅ›nie w nich znajdziemy obniżajÄ…ce poziom cholesterolu beta-glukany. PamiÄ™tajmy, że efekt osiÄ…gniemy przy spożywaniu 3 g beta-glukanów dziennie (czyli 2/3 filiżanki zwykÅ‚ych pÅ‚atków owsianych/otrÄ…b lub 1/3 filiżanki OtrÄ…b Owsianych WysokobÅ‚onnikowych Sante).
Niedobory kwasu foliowego i witaminy B12 mogą zaburzyć dojrzewanie czerwonej krwinki,
w wyniku czego erytrocyty sÄ… wiÄ™ksze od normy. Istotne jest również stężenie ferrytyny. Jej spadek może Å›wiadczyć o dÅ‚ugotrwaÅ‚ych niedoborach żelaza. O rodzaju niedokrwistoÅ›ci mogÄ… wskazywać parametry dotyczÄ…ce objÄ™toÅ›ci krwinki czerwonej, czyli oznaczenie MCV. Wartość poniżej normy może wskazywać na niedokrwistość mikrocytarnÄ…, spowodowanÄ… niedoborem żelaza lub miedzi. Wartość powyżej normy może Å›wiadczyć o niedokrwistoÅ›ci makrocytarnej (megaloblastycznej), powstaÅ‚ej w wyniku niedoborów kwasu foliowego lub witaminy B12.
Zbilansowana dieta na co dzień, nie od święta
Dla naszej krwi nie jest również obojÄ™tne to, czy dostarczane sÄ… odpowiednie dawki żelaza
i miedzi. Å»elazo jest skÅ‚adnikiem czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), odpowiedzialnego za transport tlenu z pÅ‚uc do komórek (tkanek). Wchodzi również w skÅ‚ad mioglobiny, biaÅ‚ka mięśniowego, które bierze udziaÅ‚ w magazynowaniu tlenu. Jest niezbÄ™dne przy wysiÅ‚ku fizycznym. Dobowe zapotrzebowanie na żelazo w przypadku osób dorosÅ‚ych wynosi 10 mg dla mężczyzn oraz 10-18 mg dla kobiet (wedÅ‚ug norm żywienia ustalonych przez Instytut Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia). Znajdziemy je gÅ‚ównie w miÄ™sie i jajach, natomiast osoby na diecie roÅ›linnej powinny siÄ™gać po produkty zbożowe, najlepiej w poÅ‚Ä…czeniu z roÅ›linami strÄ…czkowymi. Dla porównania: w soi znajduje siÄ™ aż 15,7 g żelaza na 100 g produktu, przy czym w gotowanym jajku jedynie 1,89 g[2]. Miedź jest niezbÄ™dna dla prawidÅ‚owego metabolizmu żelaza. Pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz wspomaga transport żelaza. Do produktów bogatych w ten skÅ‚adnik należą: otrÄ™by owsiane wysokobÅ‚onnikowe, nasiona sÅ‚onecznika, suche nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych, kakao i pÅ‚atki owsiane. Åšrednie zapotrzebowanie na miedź dla osób dorosÅ‚ych wynosi 0,7 mg/d[3]. Lepsze jej wchÅ‚anianie odbywa siÄ™ w obecnoÅ›ci biaÅ‚ek zwierzÄ™cych. PodstawÄ… jest jednak rozsÄ…dne komponowanie diety na bazie powyższego zestawu porad. Wówczas najlepsze i najkorzystniejsze poÅ‚Ä…czenia stanÄ… siÄ™ dla nas naturalne, jak naturalne bÄ™dzie zdrowe odżywianie.
[1] http://www.darkrwi.info.pl/ (data dostępu: 17.04.2015)
[2] http://bogate-w-zelazo.blogspot.com/
[3] Jarosz M: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja