20.01.2017

20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.

Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosÅ‚ownie ta nazwa oznaczaÅ‚a „siekanie produktów na kawaÅ‚ki”. Od XVIII wieku bigos staÅ‚ siÄ™ potrawÄ…, którÄ… znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego miÄ™sa. JeÅ›li wiÄ™c chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniÅ›my przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów miÄ™s, z dodatkiem suszonych grzybów. CaÅ‚ość powinna dusić siÄ™ kilka godzin - im dÅ‚użej, tym lepiej. W ciÄ…gu dziesiÄ…tków lat potrawa ewoluowaÅ‚a, dziÅ› przybierajÄ…c różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:

  • bigos hultajski – z dużą iloÅ›ciÄ… siekanego miÄ™sa i sÅ‚oniny
  • bigos wÄ™gierski – z ostrÄ… paprykÄ… i dużą iloÅ›ciÄ… Å›mietany
  • bigos myÅ›liwski – z dziczyznÄ… oraz jagodami jaÅ‚owca
  • bigos wegetariaÅ„ski, w którym zamiast miÄ™sa wykorzystuje siÄ™ np. sojÄ™
  • bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaÅ›nych jabÅ‚ek

Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywoÅ‚uje kilka pomysÅ‚ów na to pyszne danie z „jednego gara”.

Domowy

Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotujÄ… go wedÅ‚ug takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupeÅ‚nie inaczej. ZimÄ… może nas Å›wietnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miÅ‚oÅ›nikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu skÅ‚adników. Wystarczy kapusta, wywar miÄ™sny, kieÅ‚basa, mÄ…ka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

- Oprócz kieÅ‚basy, możemy dodać także miÄ™so woÅ‚owe lub wÄ™dlinÄ™. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogÅ‚Ä™biÄ… również suszone grzyby i Å›liwki, najlepiej wÄ™dzone - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegóÅ‚owy przepis na bigos:

 

 

Bigos w kilka minut

SkÅ‚adniki: 

  • 800 g kapusty biaÅ‚ej
  • 3 kostki RosoÅ‚u szlachetnego drobiowo-woÅ‚owego
  • 250 g kieÅ‚basy cienkiej
  • cebula biaÅ‚a
  • 2 Å‚yżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 20 g mÄ…ki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 100 ml wody

 

 

Sposób przygotowania:

  1. KapustÄ™ poszatkuj, zalej wodÄ… i dodaj KostkÄ™ Knorr, dla nadania smaku. DuÅ› przez kilka minut.
  2. CebulÄ™ pokrój w kostkÄ™, podsmaż, dodaj mÄ…kÄ™ i rozprowadź wywarem z kapusty.
  3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duÅ› 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

 

Z aromatem tymianku

TajemnicÄ… niezwykÅ‚ego smaku dania w tym przepisie bÄ™dzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadziÅ‚ do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba mÅ‚odej kapusty, kieÅ‚basy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i wÅ‚aÅ›nie tymianku. Smak podkreÅ›li także koper wÅ‚oski.

Bigos z tymiankiem

Składniki:

  • 700 g kapusty mÅ‚odej
  • Esencja do duszonych miÄ™s Knorr 
  • 500 g kieÅ‚basy
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 0,5 pÄ™czka kopru
  • 2 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego tymianku
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. KapustÄ™ posiekaj, kieÅ‚basÄ™ i marchewkÄ™ pokrój w póÅ‚ plastry. CebulÄ™ pokrój w kostkÄ™.
  2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
  3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
  4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkÄ™ i dodaj do kapusty. DuÅ› okoÅ‚o 60 min.
  5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.

 

Z ogórkami

Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne bÄ™dÄ… ogórki kiszone, pieczarki, kieÅ‚basa, cebule i pomidory. PotrawÄ™ najlepiej doprawić natkÄ… pietruszki i pieprzem:

 

 

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Składniki:

  • 0,5 kg kieÅ‚basy
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 kostki Bulionu na wÅ‚oszczyźnie Knorr 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 3 Å‚yżki przecieru pomidorowego
  • 2 Å‚yżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 3 Å‚yżki oleju
  • 2 szklanki wody-wrzÄ…tek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kieÅ‚basÄ™, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na póÅ‚ i posiekaj poÅ‚owy wzdÅ‚uż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkÄ™.
  2. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kieÅ‚basÄ™, cebulÄ™, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
  3. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
  4. Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
  5. NastÄ™pnie wlej rosóÅ‚. Dopraw pieprzem i solÄ… (jeÅ›li uznasz to za konieczne) i duÅ› przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natkÄ… pietruszki.

 

Wege bigos

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i Å›liwek dodaje siÄ™ do niego pieczarki, paprykÄ™ czerwonÄ… i zielonÄ…, cebulÄ™ oraz Å›wieże pomidory. CaÅ‚ość dość dÅ‚ugo dusi siÄ™ ze sobÄ… z dodatkiem zióÅ‚, dziÄ™ki czemu kapusta staje siÄ™ aromatyczna i delikatnie pikantna. DopeÅ‚nieniem potrawy mogÄ… też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. WegetariaÅ„ska wersja bigosu bÄ™dzie dobrze wspóÅ‚graÅ‚a również z pokrojonym w kostkÄ™ i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Åšwietnie komponuje siÄ™ także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywajÄ…c wówczas rolÄ™ warzywnego gÄ™stego sosu. Przed podaniem posypuje siÄ™ go posiekanym koperkiem lub natkÄ… pietruszki”, dodaje.

 

 

 

Bigos wegetariański

Składniki:

  • 200 g Å›liwek wÄ™gierek
  • 10 pieczarek
  • 5 Å›wieżych pomidorów
  • Bulion na wÅ‚oszczyźnie Knorr 
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liÅ›cie laurowe
  • duża gÅ‚ówka kapusty
  • cebula biaÅ‚a
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pÄ™czek koperku
  • Å‚yżeczka kminku
  • czerwone wino
  • Å‚yżeczka ostrej papryki mielonej
  • póÅ‚ kostki masÅ‚a

Sposób przygotowania:

  1. KapustÄ™ pokrój w kostkÄ™, a nastÄ™pnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liÅ›cia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
  3. Na maÅ›le, w rondlu, podduÅ› cebulÄ™ pokrojonÄ… w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkÄ™ papryki i czÄ…stki pieczarek. Dodaj kawaÅ‚ki pomidorów i czÄ…stki Å›liwek. DuÅ› przez kilka minut.
  5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzonÄ… kapustÄ™. Dopraw kminkiem i ostrÄ… paprykÄ….
  6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

 

„PamiÄ™tajmy, że bigos da siÄ™ mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachÄ™ca szef kuchni.

Smacznego!

 

 

 

 

 

udostępnij na fabebook
23.01.2017, 15:33:14

porucznikeł

jeden z lepszych dni w roku - świętowałem z bigosem Międzychodu i było pysznie )

Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.24.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
24.07.2024

Szukam dorywczo

Dodaj nowe og³oszenie