Ostatnie lata nie rozpieszczają rolników. Kary za kwoty mleczne, słaba opłacalność, susza oraz pojawiające się choroby zwierząt sprawiają, że coraz więcej gospodarzy rozważa likwidację hodowli, zawiesza lub rezygnuje z prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej. W ubiegłym roku działania resortu rolnictwa skupiały się głównie na ograniczeniu i zwalczaniu przypadków zachorowania na ASF – Afrykańskiego Pomoru Świń. Od grudnia ubiegłego roku rolnicy muszą również w sposób szczególny uważać na drób.
- Afrykański Pomór Świń wciąż zagraża. Pojawiają się kolejne ogniska wirusa na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Przenoszą go głównie dziki. Gminy Raczki, Szypliszki, Rutka Tartak i Suwałki znajdują się w żółtej strefie ochronnej. Rolników obowiązują zasady bioasekurkacji – mówi Remigiusz Franciszek Kulesza, powiatowy lekarz weterynarii w Suwałkach.
Kulesza odwiedza gminy. Tłumaczy radnym i sołtysom, jak zadbać o to, aby nie dopuścić do rozwoju choroby.
- Przede wszystkim każde gospodarstwo powinno być ogrodzone, a chlewnie zamknięte. Przed wejściem należy rozłożyć matę dezynfekującą. Zabezpieczyć paszę i ściółkę przed dostępem ptaków, dzikich zwierząt, psów i kotów. Każde urodzenie prosiąt powinno zostać zgłoszone w ciągu 30 dni. Po 24 godzinach od zgłoszenia, każde zwierzę powinno zostać zakolczykowane. Kolczyk wbijamy w lewą małżowinę uszną. Jeśli chcemy dokonać uboju gospodarczego, trzeba zgłosić ten fakt powiatowemu inspektorowi weterynarii najpóźniej 24 godziny przed zabiciem zwierzęcia. Osoba uprawniona dokona badania przed i poubojowego. Zwierzę może zabić jedynie osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia – wyjaśnia.
Trzeba również pamiętać o noszeniu odzieży ochronnej. W gospodarstwach, zwłaszcza tych posiadających do pięciu sztuk trzody chlewnej, będą przeprowadzane wyrywkowe kontrole.
W ubiegłym roku wszyscy hodowcy musieli dostarczyć do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wykaz wszystkich posiadanych zwierząt z ich numerami identyfikacyjnymi.
- Tak już zostanie - każdy rolnik będzie musiał pod koniec roku złożyć spis posiadanej trzody chlewnej, bydła, kóz i owiec – dodaje R. F. Kulesza.
Ostrzega jednocześnie, że nieprzestrzeganie zasad bioasekuracji może skutkować karą. Jeśli okaże się, że w gospodarstwie pojawiła się choroba, a rolnik nie spełniał wymagań, nie otrzyma on też żadnego odszkodowania.
Od 20 grudnia ubiegłego roku, w związku z ptasią grypą, pod szczególną kontrolą znalazł się również drób.
Do połowy lutego w Polsce wykryto 49 ognisk ptasiej grypy u ptactwa dzikiego i tyle samo u domowego. W przypadku wykrycia choroby usypia się nie tylko ptaki chore, ale wszystkie w promieniu 3 kilometrów. Niedawno ognisko choroby wykryto w gminie Gietrzwałd w województwie warmińsko-mazurskim. W województwie wielkopolskim jeden z gospodarzy stracił 100 tys. kur niosek, inny 50 tys. kaczek.
- Ale wysoce zjadliwa grypa ptaków atakuje nie tylko wielkie fermy, ale również ptaki żyjące w kurnikach. Wybija się również po 10-15 sztuk – tłumaczy powiatowy inspektor weterynarii. – Dlatego też do odwołania kury, kaczki, gęsi, indyki, wszystkie ptaki domowe powinny pozostawać w zamknięciu. Nie wolno ich wypuszczać z kurników, ani karmić na zewnątrz. Pojemniki na wodę i paszę powinny zostać zabezpieczone przed dzikimi ptakami – tłumaczy inspektor.
Do powiatowego inspektoratu weterynarii trzeba zgłaszać liczbę posiadanych ptaków (nie dotyczy to papug, czy kanarków – ptaków hobbystycznie trzymanych w domach), oraz przestrzegać podobnych zasad bioasekuracji jak w przypadku trzody chlewnej. Nie wolno handlować drobiem na jarmarkach.
Wzmożone upadki ptaków trzeba zgłosić.
- Z badań wynika, że gołębie są odporne na wirusa ptasiej grypy, ale łabędzie już nie. Jeśli zauważymy kilka sztuk padłych łabędzi, ten fakt także powinniśmy zgłosić do weterynarii, a nawet do straży miejskiej czy pożarnej – mówi Kulesza.
Za niepilnowanie drobiu grozi kara – od 800 do nawet 8 tys. złotych.
Wszystkie informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń, wysoce zjadliwej grypy ptaków, wymagania dotyczące uboju świń w celu pozyskania mięsa na użytek własny, nowe zasady identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz wykaz zakładów leczniczych zwierząt można odnaleźć na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Suwałkach
ul. Utrata 9A
16-400 Suwałki
tel. (87) 566-54-81, fax. (87) 566-40-06
e-mail: suwalki.miw@wetgiw.gov.pl
(just)