Tak zwane żywienie onkologiczne to w powszechnym przekonaniu przywilej, zarezerwowany jedynie dla nielicznych. W rzeczywistości jednak niemal każdy z pacjentów może skorzystać z opieki dietetycznej w tym zakresie. Co więcej, czasem już samo wyeliminowanie błędów żywieniowych w pozytywny sposób oddziałuje na zdrowie chorego, poprawiając jego wyniki i samopoczucie.
Pierwszym krokiem mającym na celu wparcie organizmu w walce z chorobą powinny zatem być rzetelnie przeprowadzone konsultacje z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym. Jak bowiem pokazuje praktyka, poziom wiedzy na temat żywienia w przypadku zmagania się z nowotworem jest w naszym społeczeństwie niepokojąco niski.
- Problem w tym, że pacjenci na ogóÅ‚ zjadajÄ… to, na co majÄ… ochotÄ™, a nie to, co polepsza ich stan zdrowia. Tym samym dodatkowo obciążajÄ… swój ukÅ‚ad immunologiczny, który w czasie terapii produkuje szereg substancji skierowanych do walki z chorobÄ… – m. in. w postaci cytokin czy komórek NK – wyjaÅ›nia Karolina Wróblewska, dietetyk z Medicover BiaÅ‚ystok.
I dodaje: - Źle odżywiony ukÅ‚ad staje siÄ™ zaÅ› mniej sprawny, co powoduje blokadÄ™ wewnÄ…trzustrojowÄ… przed walkÄ… z „intruzem”, a jednoczeÅ›nie niekorzystnie wpÅ‚ywa na pozostaÅ‚e narzÄ…dy, niezbÄ™dne w procesie trawienia czy nawet oddychania.
Indywidualne podejście
PodstawowÄ… przyczynÄ… takiego stanu rzeczy sÄ… zbyt maÅ‚e iloÅ›ci biaÅ‚ka, witamin i skÅ‚adników mineralnych w diecie. Ale to nie wszystko. Równie zgubny okazuje siÄ™ być niedobór energii, której powinno siÄ™ dostarczać nawet wiÄ™cej, niż w przypadku ludzi zdrowych.
JednoczeÅ›nie do caÅ‚ej sprawy każdorazowo należy podejść indywidualnie. Nie ma tu ogólnych wytycznych wskazujÄ…cych kaloryczność posiÅ‚ków dla osób walczÄ…cych z nowotworem. Realne zapotrzebowanie wylicza siÄ™ bowiem na podstawie wyników pacjenta, jego masy ciaÅ‚a, ogólnego stanu odżywienia czy ewentualnych chorób wspóÅ‚istniejÄ…cych.
- Z tego powodu absolutnie niedopuszczalne jest korzystnie z diet rodziny czy znajomych. Każdy ustrój ma przecież inne wymagania, a w przypadku chorób o wzmożonej agresji na tkanki, wszystkie tego typu dziaÅ‚ania mogÄ… w istotny sposób odbić siÄ™ na naszym zdrowiu! – przestrzega przedstawicielka Medicover BiaÅ‚ystok.
Innym, zdecydowanie wiÄ™kszym i bardziej zÅ‚ożonym problemem z zakresu dietoterapii w chorobach onkologicznych jest niedożywienie, czyli tzw. „kacheksja”.
Jak pokazujÄ… najnowsze badania, wynikajÄ…ca z niej umieralność siÄ™ga nawet 30-50% wszystkich chorych! Innymi sÅ‚owy, w niemal poÅ‚owie przypadków gÅ‚ównÄ… przyczynÄ… powikÅ‚aÅ„ nowotworowych jest groźne niedożywienie, a nie sama choroba.
Właściwe ilości
Warto przy tym pamiÄ™tać, że aby dietoterapia miaÅ‚a w ogóle szansÄ™ pomóc choremu, powinna być rozpoczÄ™ta jeszcze przed leczeniem planowym.
- Niestety, podczas chemioterapii, radioterapii i w czasie okoÅ‚ooperacyjnym wiÄ™kszość pacjentów ma problemy z przyjmowaniem posiÅ‚ków, co skutkuje zdecydowanie sÅ‚abszÄ… absorpcjÄ… skÅ‚adników odżywczych. RozwiÄ…zaniem w tym wypadku sÄ… na bieżąco wprowadzane zmiany w jadÅ‚ospisie, tak, aby kuracja byÅ‚a kontynuowana i możliwe byÅ‚o trzymanie siÄ™ chociaż części poczÄ…tkowych zaleceÅ„ – mówi Karolina Wróblewska.
Przy ustalaniu diety konieczne jest dokÅ‚adne wyliczenie zawartoÅ›ci poszczególnych elementów. Ponadto należy pamiÄ™tać, że zwiÄ™kszona ilość energii nie może pochodzić z przypadkowych produktów spożywczych, lecz muszÄ… być one Å›ciÅ›le dopasowane do skÅ‚adników modulujÄ…cych ukÅ‚ad immunologiczny do produkcji przeciwciaÅ‚.
Co włączyć do swojej diety?
Pacjenci onkologiczni powinni wiÄ™c przede wszystkim wybierać Å›wieże i lekkostrawne posiÅ‚ki, z naturalnymi zioÅ‚ami i przyprawami. Ze wzglÄ™du na zwiÄ™kszone zapotrzebowanie na biaÅ‚ko bezpiecznie można siÄ™gać po nabiaÅ‚, jaja, miÄ™sa biaÅ‚e (z indyka, królika, „chudych” ryb) i czerwone, dodatkowo dostarczajÄ…ce żelaza czy witaminy B12.
- Dobrym pomysÅ‚em bÄ™dzie również wÅ‚Ä…czenie do swojej diety warzyw i owoców bogatych w antocyjany i witaminÄ™ C – jagód, borówek, żurawiny, aronii, porzeczek, truskawek, malin, bakÅ‚ażana, natki pietruszki, fasolki, bobu oraz soczewicy – podpowiada dietetyk Medicover BiaÅ‚ystok.
Do tego dochodzÄ… również orzechy brazylijskie, migdaÅ‚y, pestki dyni, nasiona siemienia lnianego i CHIA, oleje roÅ›linne bogate w Omega-3 i NNKT – lniany i rzepakowy, a także oliwa z oliwek.
Z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… unikać zaÅ› należy m. in. potraw ciężkostrawnych, smażonych, odgrzewanych, tÅ‚ustych miÄ™s, konserw, produktów wÄ™dzonych, sÅ‚odyczy, nadmiaru soli, wysoko przetworzonych warzyw i owoców, cytrusów, nowalijek czy pestek sÅ‚onecznika.
Na koniec warto też przypomnieć, że powyższe zalecenia dotyczÄ… nie tylko czasu leczenia, ale i majÄ… na celu zapobiegać nawrotom choroby. Należy je zatem traktować również profilaktycznie – wÅ‚aÅ›ciwe postÄ™powanie dietetyczne pozwala na ochronÄ™ wszystkich narzÄ…dów oraz na ustabilizowanie sytuacji zdrowotnej.