Na straganach królują świeże warzywa - do słońca obracają się dorodne rzodkiewki, soczyste kalarepy, młode ziemniaki, pierwsze marchewki i pietruszki, chrupiące sałaty. Nie można przejść obok nich obojętnie - koniecznie zaprośmy nowalijki do swojej kuchni!
- Lato to Å›wietna okazja, by wprowadzić do swojej diety Å›wieże warzywa, by wzbogacić jÄ… o zawarte w nich skÅ‚adniki mineralne i witaminy - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Knorr.
Åšwieże warzywa pozwolÄ… nam przygotować doskonaÅ‚e zupy, jak choćby bulion z mÅ‚odym warzywami. Znakomity smak zapewni mu RosóÅ‚ z kury Knorr - bulion bÄ™dzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. RosóÅ‚ z kury Knorr to Å›wietny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze Å›wieżych warzyw - pachnÄ…cej pomidorowej, delikatnego kremu z brokuÅ‚ów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.
MÅ‚ode warzywa to również Å›wietny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuÅ›niak ze Å›wieżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukiniÄ… zaspokojÄ… apetyty domowników - a przy okazji dostarczÄ… jednej z piÄ™ciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowaÅ‚y wyÅ›mienicie, warto siÄ™gnąć po RosóÅ‚ z kury Knorr - idealnie je doprawi i pogÅ‚Ä™bi ich smak.
A oto pierwsza z propozycji szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałe w smaku domowe dania:
Krem brokułowy
Składniki:
- RosóÅ‚ z kury z pietruszkÄ… i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
- brokuły - 500 g
- cebula - 1 sztuka
- pÅ‚atki migdaÅ‚ów - 60 g
- zÄ…bek czosnku - 1 sztuka
- woda (wrzÄ…tek) - 1 litr
- olej - 1 łyżka
- śmietana 18% - 1 szklanka
- grzanki z bułki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść kostki rosoÅ‚owe RosóÅ‚ z kury z pietruszkÄ… i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzÄ…tku, by stworzyć aromatyczny wywar.
- Pokrój umyte brokuÅ‚y (bez Å‚odyg) w kostkÄ™.
- Zeszklij cebulÄ™, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z poÅ‚owÄ… pÅ‚atków migdaÅ‚ów. Smaż przez chwilÄ™, ciÄ…gle mieszajÄ…c.
- Wrzuć do rosoÅ‚u pokrojone Å‚odygi brokuÅ‚ów i usmażonÄ… cebulÄ™ z migdaÅ‚ami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokuÅ‚ów i gotuj na maÅ‚ym ogniu przez okoÅ‚o 10 minut.
- Zmiksuj zupÄ™, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solÄ… (jeÅ›li uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze Å›mietanÄ… i udekoruj pozostaÅ‚Ä… częściÄ… migdaÅ‚ów oraz grzankami z buÅ‚ki.
Zapraszamy do udziaÅ‚u w zupeÅ‚nie nowej serii konkursów. Do wygrania zestawy kostek bulionowych KNORR. WiÄ™cej informacji w zakÅ‚adce KONKURS DNIA.