12.04.2016

Dziś Dzień Czekolady! Zobacz, co możesz wyczarować z niej w domu

Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.

Idealny czekoladowy mus

JeÅ›li planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystajÄ…c z czekolady deserowej o zawartoÅ›ci miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym wiÄ™cej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpÅ‚yw nie tylko na smak ale i na gÄ™stość musu. Mus z czekolady o zawartoÅ›ci miazgi czekoladowej powyżej 70% bÄ™dzie gÄ™stszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeÅ›li użyjesz tej samej receptury” - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doÅ›wiadczeniem, autor wielu szkoleÅ„ cukierniczych.

Jaka czekolada do wypieków?

JeÅ›li chcesz wykorzystać czekoladÄ™ do wypieków, nie bez znaczenia jest to jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza bÄ™dzie ta w formie odpornych na wysokÄ… temperaturÄ™ dropsów czekoladowych lub zwykÅ‚a czekolada dobrej jakoÅ›ci z minimalnie 70% zawartoÅ›ciÄ… miazgi kakaowej.

Wyśmienita polewa

Czekolada jest również wspaniaÅ‚ym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie pÅ‚ynnej Å›wietnie nada siÄ™ jako polewa do owoców. „JeÅ›li chcesz upÅ‚ynnić czekoladÄ™ deserowÄ… pamiÄ™taj, aby jej temperatura nie przekroczyÅ‚a 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna siÄ™ spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz biaÅ‚ej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza” - radzi Marcin Surdyk z portalu www.mistrzowiewypiekow.pl.

Wykwintne czekoladowe wióry

DoskonaÅ‚ym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów sÄ… wiórki czekoladowe. Najlepsze sÄ… oczywiÅ›cie te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladÄ™ deserowÄ… tak, aby staÅ‚a siÄ™ pÅ‚ynna. NastÄ™pnie rozsmaruj jÄ… cienkÄ… warstwÄ… na pÅ‚askiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschniÄ™cia, a nastÄ™pnie zeskrob jÄ… w formie wiór szpatuÅ‚kÄ… lub nożem.

Chcesz poznać wiÄ™cej kulinarnych sekretów? Mistrzowie Wypieków zapraszajÄ… CiÄ™ do swojego Å›wiata na www.mistrzowiewypiekow.pl

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
01.15.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie