05.09.2016

Gotowanie wcale nie jest takie straszne. Dyrektor suwalskiej Szóstki w nowej roli [zdjecia]

Kartacze gotuje regularnie od kilku lat, nic więc dziwnego, że nawet sam mistrz kuchni Andrzej Polan długo zastanawiał się nad tym, jakie błędy w przygotowaniu tej potrawy mu wytknąć.

Marek Zborowski-Weychman, dyrektor SzkoÅ‚y Podstawowej nr 6 im. Aleksandry KujaÅ‚owicz w SuwaÅ‚kach wziÄ…Å‚ udziaÅ‚ w programie kulinarnym kuchnia +, emitowanym na antenie telewizji nc +. UgotowaÅ‚ jedno z ulubionych daÅ„ nie tylko mieszkaÅ„ców Suwalszczyzny  - kartacze. Jak przyznaje, do programu trafiÅ‚ przez przypadek.

- WÅ‚aÅ›ciwie sam nie wiem, jak to siÄ™ staÅ‚o. To byÅ‚a spontaniczna decyzja – mówi - Andrzej Polan, prowadzÄ…cy program Czy na pewno umiesz gotować? jest znajomym mojej koleżanki. SpotkaliÅ›my siÄ™ przypadkiem i wtedy zapytaÅ‚ mnie, czy potrafiÄ™ dobrze gotować. SzukaÅ‚ osób do swego programu. ZgodziÅ‚em siÄ™, chociaż szczerze mówiÄ…c – nie oglÄ…daÅ‚em wczeÅ›niej nc +, a kiedy zadzwoniono do mnie z produkcji – nie wypadaÅ‚o już siÄ™ wycofać– opowiada.

Program „Czy na pewno umiesz gotować?” na kuchnia + emitowany jest przez caÅ‚y tydzieÅ„. Pewni siebie kucharze i miÅ‚oÅ›nicy gotowania prezentujÄ… w nim swoje umiejÄ™tnoÅ›ci, przyrzÄ…dzajÄ… nie tylko regionalne, ale też bardzo wyszukane, egzotyczne potrawy, a potem Andrzej Polan wytyka im kulinarne bÅ‚Ä™dy.

- PostawiÅ‚em na kartacze, bo bardzo lubimy je z żonÄ… robić. Gotowanie kartaczy traktujemy jako pretekst do spotkania, do zorganizowania imprezy. To bardzo czasochÅ‚onna potrawa. Jednego czy dwa kartacze można zjeść w knajpie. W domu gotujemy zawsze 27 sztuk. To w sam raz na wiÄ™kszy obiad ze znajomymi – tÅ‚umaczy.

Telewizyjna ekipa najpierw odwiedziÅ‚a dyrektora suwalskiej Szóstki w domu, tydzieÅ„ później pojechaÅ‚ Zborowski-Weychman gotować do studia w Warszawie.

- Z kartaczami nigdy do koÅ„ca nie wiadomo – udadzÄ… siÄ™ czy nie? Dużo zależy od ziemniaków, od tego, czy wrzuci siÄ™ je w odpowiednim momencie. W pewnej chwili ogarnęło mnie przerażenie, bo, gdy zajrzaÅ‚em do garnka, zobaczyÅ‚em, że na samym wierzchu pÅ‚ywa rozwalony kartacz, ale na szczęście pozostaÅ‚e byÅ‚y dobre – opowiada.

Kolejnym etapom przygotowywania potrawy w programie przyglądali się przyjaciele gotującego i Andrzej Polan. Mieli za zadanie wytknąć ewentualne błędy.

- Za bardzo nie mieli siÄ™ do czego przyczepić. Andrzej Polan powiedziaÅ‚ nawet, że program bÄ™dzie nieudany, bo tych niedociÄ…gnięć byÅ‚o za maÅ‚o, ale ostatecznie podsumowaÅ‚, że niepotrzebnie dodaÅ‚em karkówkÄ™. Natomiast moja żona i przyjaciele - paÅ„stwo RaczyÅ‚owie, publicznie mi wytknÄ™li, że źle pokroiÅ‚em cebulkÄ™ i nie tak wrzuciÅ‚em miÄ™so na patelniÄ™. Nie odzywaÅ‚em siÄ™ do nich przez jakiÅ› czas, ale już mi przeszÅ‚o – żartuje Zborowski-Weychman.

W drugiej części programu dyrektor pomagaÅ‚ Andrzejowi Polanowi przyrzÄ…dzać roladÄ™ ziemniaczanÄ… z kartaczowego ciasta ze smażonym jarmużem, orzechami wÅ‚oskimi i Å›liwkami w Å›rodku oraz pulpety z biaÅ‚ej kieÅ‚basy z sosem z grzybów leÅ›nych: kurek, borowików i podgrzybków.

- Przepyszne potrawy. Być może zrobiÄ™ je kiedyÅ› w domu, jednak kartacz to kartacz – podsumowuje.

Nie było to pierwsze gotowanie Marka Zborowskiego-Weychmana w telewizji. Kilka lat temu pomagał synowi Kasprowi piec mrowisko w programie 5-10-15, a w 2009 roku zaprosił do stołu Pawła Lorocha - w Pytaniu na śniadanie w TVP 2 przyrządzał babkę po suwalsku.

 

(just)

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
01.16.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
15.01.2025

MAGAZYNIER

15.01.2025

SPRZEDAWCA

Dodaj nowe og³oszenie