04.07.2023

Hotel Loft 1898 ma 4 gwiazdki. Pierwszy taki w historii Suwałk [zdjęcia]

Nasze miasto doczekało się czterogwiazdkowego hotelu. Na taką renomę zapracował Loft 1898, który właśnie dzisiaj zakończył dwuletni proces zmiany kategoryzacji.

Otwarty w połowie 2015 roku obiekt jest największym z pięciu nowych, w większości trzygwiazdkowych hoteli, jakie powstały w Suwałkach dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej w perspektywie 2007-2013.

- Każdy z tych hoteli ma swój charakter i styl, dorobił się swoich klientów  - mówi Izabela Mróz, dyrektor Loft 1898. – Od naszych gości słyszeliśmy, że jesteśmy „klasę wyżej”, to oni namówili nas do zmian, do podniesienia sobie poprzeczki.    

Ponad 10 lat temu w gruntowną przebudowę, przywrócenie do życia pokoszarowego budynku przy ul. Pułaskiego zainwestowała białostocka firma Anatex (ona też rewitalizowała Starą Łaźnię na bulwarach). Kosztem 24 mln zł powstał nawiązujący do historii miejsca i miasta oraz przyrody regionu hotel z 76 przestronnymi pokojami na 130 miejsc, restauracją „Tatarak”, dwiema salami konferencyjnymi, klubem nocnym Dynamit, saunami i jacuzzi.

-  Ta przestronność okazała się atutem – opowiada Izabela Mróz. – Im większa liczba gwiazdek, tym pokoje muszą być większe. Trzy pokoje przerobiliśmy na apartament. To jeden z 50 punktów, jaki musieliśmy spełnić, by uzyskać pozytywną opinie komisji powołanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

O zmianach, jakie musiały nastąpić, o realizacji tych punktów opowiadali odpowiedzialni za poszczególne działy hotelu Alicja Szymańska (kierownik służby pięter), Aleksandra Ejsmont (recepcja), Justyna Wawrzeło (gastronomia)  i Bogdan Mróz, szef kuchni.

Bogdan Mróz kieruje zespołem czterech kucharzy już od siedmiu lat. To on stworzył recepturę chlebów, które suwalczanie mogą kupić w kilku placówkach w mieście. Od niedawna Loft wypieka też własne bułki do burgerów, wyrabia i wędzi własne wędliny. W kuchni wszystko jest świeże, warzywa i owoce, nabiał, mięso  pochodzą od okolicznych rolników, z ekologicznych gospodarstw, a ryby z jeziora Wigry.

Przy zmianie kategorii musiały powstać dwie restauracje – miejsce dotychczasowej zajęła śniadaniowa, a „Tatarak” przeniesiony został  do dawnej części barowej.

- Dzięki temu restauracja normalnie działała w miniony pracowity weekend, podczas którego mieliśmy u nas dwa wesela i własne stoisko na targach „Polska smakuje” w Augustowie - opowiada szef kuchni.  

Plenerowe śluby cywilne, wesela i inne imprezy organizowane są w oddanej niedawno do użytku przyhotelowej wiacie, otwarto SPA, zbudowane zostały też garaże. Hotel musi też zapewnić swoim gościom strzeżony parking.

- Na  stale zatrudniamy 47 osób, funkcjonujemy prawie jak rodzina, a nie korporacja – mówi Izabela Mróz. – Zmiana kategorii oznacza podniesienie prestiżu, a nie cen. Ceny pozostają na dotychczasowym poziomie. Te 4 gwiazdki są dla naszych gości gwarancją bezpieczeństwa i jakości.

Wojciech Drażba

 

[10.06.2015] Loft 1898. Zobacz najnowszy hotel w Suwałkach [wideo i zdjęcia]

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.17.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
17.07.2024

Szukam pracy

16.07.2024

sprzedawca

16.07.2024

KASJER/SPRZEDAWCA

Dodaj nowe ogoszenie