Katarzyna Wróblewska i Paulina Zyskowska z ZespoÅ‚u Szkół w Wojewodzinie oraz Kacper Bejlik z ZespoÅ‚u Szkół Centrum KsztaÅ‚cenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w SuwaÅ‚kach wziÄ™li udziaÅ‚ w stażu ze znanym kucharzem Karolem OkrasÄ….Â
Wygrali konkurs „Gotuj z klasÄ…”, skierowany do uczniów rolniczych szkóÅ‚ Å›rednich z województwa podlaskiego. O gÅ‚ównÄ… nagrodÄ™ – staż w restauracji Karola Okrasy – walczyÅ‚o 12 dwuosobowych drużyn. WygraÅ‚ ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ w Wojewodzinie. Jednak sÅ‚ynny kucharz i jednoczeÅ›nie Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego postanowiÅ‚ zaprosić do swojej restauracji wszystkich laureatów konkursu.
Mieli oni niezwykłą okazję, by poszerzyć swoje umiejętności w renomowanej restauracji pod okiem doskonałych kucharzy.
Jak ich wrażenia?
- Jak jechaÅ‚em na konkurs, to dla mnie najważniejszÄ… nagrodÄ… byÅ‚ oczywiÅ›cie staż. Niestety nie udaÅ‚o siÄ™, bo poczÄ…tkowo mieli go odbyć tylko laureaci pierwszego miejsca. Kiedy okazaÅ‚o siÄ™, że tÄ™ szansÄ™ otrzymajÄ… wszyscy, którzy stanÄ™li na konkursowym podium, to na poczÄ…tku byÅ‚ szok, ale przede wszystkim wielka radość – wspomina Kacper Bejlik. – Restauracja Platter ma wysokie standardy, a dziÄ™ki stażowi mogliÅ›my zobaczyć, poznać i nauczyć siÄ™ wielu nowych rzeczy. KÅ‚adzie siÄ™ tu też duży nacisk na estetykÄ™ serwowania posiÅ‚ków. NaczelnÄ… zasadÄ…, jakÄ… wpajaÅ‚ nam Karol Okrasa jest to, że każdy klient jest wyjÄ…tkowy i zasÅ‚uguje na jak najlepszÄ… obsÅ‚ugÄ™, a danie powinno w pierwszej kolejnoÅ›ci smakować samemu kucharzowi.
Jak podkreślają stażyści, od pierwszego dnia traktowani byli jak zwykli pracownicy. Pracując po osiem godzin dziennie, wykonywali te same zadania, co wszyscy.
Zawsze jednak mogli liczyć na pomocną dłoń, słowa wyjaśnienia, a przede wszystkim na życzliwe podejście. Nawet wtedy gdy, jak przyznają, zdarzało się coś zepsuć.
- W moim odczuciu nie byli oni traktowani jakoÅ› specjalnie, uczestniczyli w życiu restauracyjnej kuchni jako peÅ‚noprawni pracownicy – podkreÅ›la Okrasa. – WrzuciliÅ›my ich na gÅ‚Ä™bokÄ… wodÄ™ i musieli sobie w tych warunkach poradzić.
Jego zdaniem taka forma stażu postrzegana jako „test w boju” jest najlepsza, choć bywa, że owocuje wÄ…tpliwoÅ›ciami stażystów, czy kontynuować życie w zawodzie. Bo, jak mówi, majÄ… szansÄ™ zderzyć wyobrażenia z rzeczywistoÅ›ciÄ…, widzÄ… ten zawód z wszystkimi jego walorami, ale i mankamentami. Tymczasem bycie kucharzem to ciężka fizyczna praca, ale i przyjemność, że czÅ‚owiek coÅ› tworzy, kreuje. Przy tym wszystkim Karolowi Okrasie przyÅ›wieca idea, by rzucajÄ…c mÅ‚odych ludzi na gÅ‚Ä™bokÄ… wodÄ™ nie zabić ich wiary w marzenia i rozbudzać w nich pasjÄ™.
Kacper, Paulina i Kasia przyznajÄ…, że presja jest duża. Szczególnie, że restauracja, w której przyszÅ‚o im pracować, ma ogromnÄ… renomÄ™.
- Tym mÅ‚odym ludziom udaÅ‚o siÄ™ dać dużą szansÄ™ rozwiniÄ™cia umiejÄ™tnoÅ›ci zawodowych, ale należy pamiÄ™tać, że stanÄ™li przed ogromnym wyzwaniem pracy pod okiem mistrza – mówiÅ‚ marszaÅ‚ek Krajewski. – Trzeba dać z siebie wszystko, żeby siÄ™ pokazać z jak najlepszej strony i móc wrócić do domu z poczuciem, że siÄ™ udaÅ‚o.
Konkurs „Gotuj z klasÄ…” jest inicjatywÄ… organizowanÄ… przez UrzÄ…d MarszaÅ‚kowski Województwa Podlaskiego po raz pierwszy. SpotkaÅ‚ siÄ™ z dużym odzewem ze strony zaproszonych szkóÅ‚ i z entuzjazmem samych uczestników.
- Konkursów kulinarnych dedykowanych uczniom szkóÅ‚ rolniczych wÅ‚aÅ›ciwie nie ma, tym bardziej uważam go za Å›wietny pomysÅ‚ – ocenia Karol Okrasa. - KtoÅ› w koÅ„cu zagospodarowaÅ‚ tÄ™ niszÄ™ i stworzyÅ‚ w ten sposób równe szanse dla tych dzieciaków. To bardzo dobrze, bo talenty poukrywane sÄ… wszÄ™dzie. Ponadto fakt, że siÄ™ to udaÅ‚o pokazuje, że dziaÅ‚ajÄ…c wspólnie można wiele zrobić.
Marszałek Krajewski dziękując stażystom za udział w pierwszej edycji konkursu, powiedział:
- Moim marzeniem jest to, żebyście zarażali innych chęcią do działania.
Jest na to spora szansa, bo deklarują to wszyscy uczestnicy stażu.
- Taka szansa nie zdarza siÄ™ przecież codziennie – oceniÅ‚a Paulina Zyskowska. – Na pewno po powrocie bÄ™dziemy chcieli pokazać wszystkim w szkole, czego siÄ™ tu nauczyliÅ›my. BÄ™dziemy też namawiać uczniów mÅ‚odszych klas, żeby brali udziaÅ‚ w tego typu konkursach, bo naprawdÄ™ warto.
NajwiÄ™cej na ten temat może powiedzieć Kacper Bejlik, dla którego staż w restauracji Platter może stać siÄ™ przepustkÄ… do wielkiego kulinarnego Å›wiata. Karol Okrasa stosujÄ…c jakże aktualnÄ… analogiÄ™ do piÅ‚ki nożnej powiedziaÅ‚ o nim tak:
- Akademia Platter, którÄ… tu tworzymy ma na celu wyÅ‚apywanie talentów, który dostrzegam w Kacprze. On niczym piÅ‚karz biorÄ…cy udziaÅ‚ w eliminacjach do reprezentacji jest tu mile widziany po wakacjach, by powalczyć o etat. JeÅ›li siÄ™ uda, zostanie powoÅ‚any do kadry.
Sam Kacper, bez względu na to, czy mu się powiedzie czy nie, już wie, że swoją przyszłość wiąże z byciem kucharzem. I to nie byle jakim.
- W gotowaniu najważniejsze jest, żeby realizować swojÄ… pasjÄ™ – powiedziaÅ‚. - Kucharz rzemieÅ›lnik to najgorsze, co może być.
Wrota Podlasia, fot.Marcin Nawrocki