08.08.2016

Naturalnie w kuchni: Jedzenie latem - o czym warto pamiętać?

Kiedy za oknem robi się już naprawdę gorąco, zaczynamy szukać pomysłów na lżejsze dania i odrobinę różnorodności w kuchni. Szczególnie, że organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie niedoborów wody oraz witamin i składników mineralnych, które traci na skutek działania wysokiej temperatury. Po jakie produkty najlepiej sięgać latem? Odpowiedzi udziela Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Latem nasz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia, zarówno pod wzglÄ™dem nawodnienia, jak również uzupeÅ‚nienia niezbÄ™dnych skÅ‚adników i witamin, które tracimy  w upale. Na jakie skÅ‚adniki powinniÅ›my zwracać uwagÄ™, przygotowujÄ…c menu na gorÄ…ce, letnie dni?

Po pierwsze – nawadniaj

„Bardzo ważnym elementem diety w okresie letnim powinno być odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda jest niezbÄ™dnym elementem pozwalajÄ…cym na jego prawidÅ‚owe funkcjonowanie. Odpowiada za transport skÅ‚adników odżywczych do komórek, jednoczeÅ›nie usuwajÄ…c z nich produkty przemiany materii. Odpowiedni poziom pÅ‚ynów zapewnić nam może regularne picie niewielkich iloÅ›ci najlepiej czystej wody oraz uzupeÅ‚nianie jadÅ‚ospisu o owoce i warzywa, które dodatkowo dostarczÄ… nam ważnych witamin i mikroelementów. Niektóre warzywa i owoce, jak na przykÅ‚ad arbuzy czy pomidory, charakteryzujÄ… siÄ™ bardzo dużą zawartoÅ›ciÄ… wody - do 80-90%” - mówi żywieniowiec marki Knorr.

Po drugie – jedz lekko

„W okresie upaÅ‚ów nasze ciaÅ‚o nie ma aż tak dużego zapotrzebowania kalorycznego, jak w okresie chÅ‚odów. Dlatego nie ma koniecznoÅ›ci, byÅ›my bez wyraźnej potrzeby dodawali do naszej diety posiÅ‚ki ciężkie i bardzo syte. Latem dużo ważniejsze jest siÄ™ganie po te dania, których skÅ‚ad pozwoli nam uzupeÅ‚nić dietÄ™ o najważniejsze skÅ‚adniki odżywcze. Dlatego zamiast ciężkostrawnych i rozgrzewajÄ…cych daÅ„ siÄ™gajmy po lżejsze, czyli saÅ‚atki czy chÅ‚odniki, które dodatkowo pomogÄ… nam delikatnie ochÅ‚odzić organizm” – radzi Iwonna Niegowska.

Po trzecie – sezonowo

„Latem warzywniaki i stragany peÅ‚ne sÄ… warzyw i owoców, które sÄ… nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim – zdrowe. DojrzewajÄ… bowiem w peÅ‚nym sÅ‚oÅ„cu na przygotowanej do upraw ziemi. Nie oznacza to jednak, że powinniÅ›my zapominać o ich dokÅ‚adnym myciu w bieżącej wodzie – wszystkie Å›wieże produkty musimy przed podaniem lub wykorzystaniem w potrawie dokÅ‚adnie oczyÅ›cić” – mówi żywieniowiec marki Knorr.

Lato prosto z parapetu

„Latem mamy wiele możliwoÅ›ci uzupeÅ‚nienia naszych daÅ„ o Å›wieże zioÅ‚a i przyprawy, które czÄ™sto możemy wyhodować samodzielnie na naszym parapecie. Zasadzone w doniczce bazylia, miÄ™ta, pietruszka czy cebula, zazieleniÄ… siÄ™ w ciÄ…gu kliku dni. A z ich pomocÄ… przygotować możemy wiele doskonaÅ‚ych na lato daÅ„ – zup, saÅ‚atek czy pysznych zup. DziÄ™ki nim ograniczymy również nadmiernÄ… ilość soli w naszej diecie, zachowujÄ…c odpowiedni smak”, mówi Niegowska.

WykorzystujÄ…c powyższe rady, przygotować możemy pyszne dania, które idealnie sprawdzÄ… siÄ™ jako propozycja na letni obiad czy wakacyjnÄ… kolacjÄ™:

 

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

Składniki:

  • 500 g miÄ™sa mielonego woÅ‚owo -wieprzowego
  • 80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwÄ… z oliwek 
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 1 opakowanie pomidorów pelati z puszki
  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 bakÅ‚ażany
  • 2 jajka
  • 100 g mozzarelli
  • 1 Å‚yżka zióÅ‚ prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój wzdÅ‚uż przygotowane bakÅ‚ażany, na trzy części, dopraw solÄ… i zostaw na okoÅ‚o 15 minut. Po upÅ‚ywie tego czasu wyciÅ›nij powstaÅ‚y sok i wypÅ‚ucz w wodzie pozbywajÄ…c siÄ™ nadmiaru soli.
  2. Wysmaruj bakłażany Ramą i podsmaż na grillowej patelni.
  3. W garnku rozgrzej porcjÄ™ tÅ‚uszczu i podsmaż miÄ™so mielone. Dodaj do miÄ™sa pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese, który nada potrawie odpowiedniego smaku i doskonaÅ‚ego aromatu. Gotuj wszystko przez okoÅ‚o dwie, trzy minuty. Dorzuć kaszÄ™ gryczanÄ… i wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj.
  4. UÅ‚óż bakÅ‚ażany na wyÅ‚ożonej pergaminem blaszce. WyÅ‚óż na wierzchu farsz z miÄ™sa. Przykryj caÅ‚ość sosem przygotowanym z mieszanki jogurtu greckiego, żóÅ‚tka i zióÅ‚ prowansalskich.  Wszystko z wierzchu obsyp startÄ… mozzarellÄ…. Gotowe bakÅ‚ażany wstaw na 20 minut do piekarnika podgrzanego do 180°C.

Lazania po grecku

Składniki:

  • 1 opakowanie pÅ‚atów makaronu lasagne, bez gotowania
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne 
  • 150 g sera żóÅ‚tego lub sera mozzarella
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 bakÅ‚ażany
  • 500 g mielonej woÅ‚owiny
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • póÅ‚ Å‚yżeczki mielonego cynamonu
  • 150 ml kwaÅ›nej Å›mietany lub jogurtu greckiego
  • 3 Å‚yżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Na tarce zetrzyj ser żóÅ‚ty. Drobno posiekaj cebulÄ™. Ser feta pokrusz na mniejsze kawaÅ‚ki. BakÅ‚ażany pokrój w plasterki o gruboÅ›ci okoÅ‚o 5 mm każdy. Podsmaż na margarynie przez okoÅ‚o 5 minut cebulÄ™ i miÄ™so, do chwili, aż siÄ™ zarumieniÄ…. Dorzuć Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne, który Å›wietnie wkomponuje siÄ™ w smak potrawy oraz sos pomidorowy i cynamon. CaÅ‚ość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez okoÅ‚o 5 do 7 minut gotuj na maÅ‚ym ogniu.
  2. W tym samym czasie, podsmaż partiami na Å›rednim ogniu w 2 Å‚yżkach oleju plastry bakÅ‚ażana, aż siÄ™ zarumieniÄ… po obu stronach. Naczynie żaroodporne obsmaruj tÅ‚uszczem i poÅ‚óż warstwÄ™ makaronu.
  3. RozÅ‚óż poÅ‚owÄ™ podpieczonych plastrów bakÅ‚ażana i posyp je serem feta. NastÄ™pnie nakryj je warstwÄ… makaronu. Na to, rozprowadź dokÅ‚adnie przygotowane miÄ™so z pomidorami i zakryj caÅ‚ość kolejnÄ… warstwÄ… makaronu. PozostaÅ‚e plastry bakÅ‚ażana uÅ‚óż na wierzchu, zalej jogurtem lub Å›mietanÄ… i obsyp serem żóÅ‚tym. Wszystko nakryj aluminiowÄ… foliÄ… i piecz przez 35 minut pod przykryciem. NastÄ™pnie zdejmij foliÄ™ i przez 10 minut piecz, aż danie z wierzchu siÄ™ zarumieni.

Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami

Składniki:

  • 200 g makaronu farfalle
  • 150 g krewetek koktajlowych
  • 1 opakowanie Sosu saÅ‚atkowego wÅ‚oskiego Knorr 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żóÅ‚ta
  • 1 ogórek Å›wieży
  • 1 cytryna
  • póÅ‚ pÄ™czka koperku
  • 5 Å‚yżek majonezu 
  • 5 Å‚yżek ketchupu
  • 4 Å‚yżki wody
  • 4 Å‚yżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
  2. Kolorowe papryki i ogórka, umyj dokÅ‚adnie i drobno pokrój w kostkÄ™.
  3. Odcedź z zalewy krewetki.
  4. NastÄ™pnie przygotuj sos. W misce poÅ‚Ä…cz: ketchup z majonezem, wodÄ…, sokiem z cytryny i zawartoÅ›ciÄ… opakowania Sosu saÅ‚atkowego wÅ‚oskiego Knorr, który idealnie doprawi smak saÅ‚atki.
  5. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. CaÅ‚ość delikatnie wymieszaj. PrzygotowanÄ… saÅ‚atkÄ™ przeÅ‚óż do mniejszych miseczek. Gotowe!

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 500 g miÄ™sa mielonego woÅ‚owo -wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidory pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pÄ™czek Å›wieżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilla
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu saÅ‚atkowego czosnkowego Knorr 
  • 3 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • 1 Å‚yżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. CukiniÄ™ pokrój wzdÅ‚uż w cienkie plastry i oprósz solÄ…. Gdy plastry cukinii zrobiÄ… siÄ™ miÄ™kkie usuÅ„ sól pÅ‚uczÄ…c warzywo pod bieżącÄ… wodÄ….
  3. Plastry cukinii osusz, rozÅ‚óż na desce, naÅ‚óż Å‚yżkÄ… miÄ™sny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdÄ… roladkÄ™ wÅ‚óż liść bazylii i caÅ‚ość zwiÅ„. CukiniÄ™ zawiÅ„ dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki ukÅ‚adaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. CaÅ‚ość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez okoÅ‚o 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do saÅ‚atek.

Smacznego na lato!

 

Zapraszamy do udziaÅ‚u w konkursie, który organizujemy wspólnie z firmÄ… KNORR. Do wygrania zestaw kostek rosoÅ‚owych. WiÄ™cej informacji w zakÅ‚adce KONKURS DNIA.

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.23.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie