Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia zmianie ulegają też nasze nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgamy więc po nieco bardziej wyszukane produkty – jak chociażby kasza typu kamut czy komosa ryżowa. Zdaniem dietetyków, w zdrowym żywieniu równie skuteczna może jednak być... znana nam od lat, w 100% polska kasza gryczana. A wszystko za sprawą jej wyjątkowych właściwości.
Kasza gryczana w naszej diecie obecna jest niemal od zawsze. MaÅ‚o kto jednak wie, że w ciÄ…gu ostatnich kilku lat Polska staÅ‚a siÄ™ jednym z czoÅ‚owych producentów gryki na Å›wiecie.
Tradycyjnymi rejonami jej uprawy sÄ… województwa lubelskie, Å›wiÄ™tokrzyskie, mazowieckie i podlaskie. Prym zaÅ› w tym wiedzie gmina Godziszów, bÄ™dÄ…ca dziÅ› prawdziwym zagÅ‚Ä™biem gryczanym.
Wszystko to sprawia, że siÄ™gajÄ…c w sklepie po kaszÄ™ gryczanÄ… istnieje duża szansa, że trafimy na produkt krajowy. Jednak to nie jedyny argument przemawiajÄ…cy za grykÄ…. Bo o ile jej smak może rzeczywiÅ›cie nie wszystkim pasować, to już skÅ‚ad i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci sprawiajÄ…, że staje siÄ™ ona ciekawÄ… alternatywÄ… dla innych tego typu wyrobów.
- Przede wszystkim gryka odznacza się wysoką (ok. 10-16%) zawartością białka, i w przeciwieństwie do innych kasz zawiera duże ilości lizyny, argininy i tryptofanu - opisuje Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.
I dodaje: - Co wiÄ™cej, przyjmuje siÄ™, że spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie czÅ‚owieka na aminokwasy egzogenne a wiÄ™c takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musimy dostarczyć je z zewnÄ…trz.
Dodatkowo cennym skÅ‚adnikiem biaÅ‚ka ziaren gryki sÄ… tzw. biaÅ‚ka wiążące tiaminÄ™ (wit. B1), które wpÅ‚ywajÄ… na lepszÄ… przyswajalność tej witaminy przez czÅ‚owieka. Kasza gryczana to również dobre źródÅ‚o witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna), niacyny i witaminy E (alfa-, gamma-, delta-tokoferol) oraz skÅ‚adników mineralnych.
- Warto przy tym zwrócić uwagÄ™ kasza gryczana zawiera nawet piÄ™ciokrotnie wiÄ™cej magnezu niż inne kasze w tym te ostatnio bardzo modne, którym przypisuje siÄ™ nadzwyczajne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotne (wymieniony wczeÅ›niej kamut czy kasza burgur). Nasza polska kasza gryczana zawiera kilkukrotnie wiÄ™cej takich mineraÅ‚ów cynk, miedź, mangan, potasu i fosforu w porównaniu z innymi kaszami. W przypadku żelaza przebija jÄ… tylko jednak kasza i jest niÄ… nasza polska kasza jaglana – wyjaÅ›nia przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.
W badaniach dowiedziono, że spożycie gryki powoduje mniejszy poposiÅ‚kowy wzrost glikemii. Odpowiada za to zawarty w jej nasionach d-chiro-inozytol, który może zwiÄ™kszać insulinowrażliwość organizmu.
- Z tego powodu kaszÄ™ gryczanÄ… do swojego jadÅ‚ospisu powinny wÅ‚Ä…czyć zwÅ‚aszcza osoby cierpiÄ…ce na cukrzycÄ™, hipoglikemiÄ™ poposiÅ‚kowÄ… oraz walczÄ…ce z nadwagÄ… – podpowiada RadosÅ‚aw Majewski.
Inne testy wykazaÅ‚y zaÅ›, że 4 tygodnie codziennego spożywania potraw przygotowywanych ze 100 g mÄ…ki gryczanej może skutkować istotnym wzrostem stężenia „dobrego cholesterolu” HDL.
- Z kolei ta informacja bÄ™dzie szczególnie istotna dla wszystkich obarczonych ryzykiem chorób ukÅ‚adu sercowo–naczyniowego – dodaje na koniec przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.
Niektórym konsumentom nie odpowiada charakterystyczny smak prażonej kaszy gryczanej. Nic straconego. Na rynku pojawiÅ‚a siÄ™ już kasza gryczana biaÅ‚a – nie poddana procesowi prażenia, która w smaku znacznie różni siÄ™ od kaszy prażonej. Ponadto wykazano, że biaÅ‚a kasza gryczana w porównaniu do prażonej, zawiera 4-krotnie wiÄ™cej flawonoidów. 100 g biaÅ‚ej kaszy gryczanej dostarcza takÄ… samÄ… ilość flawonoidów (np. rutyny), co jedna tabletka rutinoskorbinu.
Jak zatem widzimy, gryka to bez wÄ…tpienia produkt mocno niedoceniony. Z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… warto wiÄ™c wÅ‚Ä…czyć jÄ… do swojej diety i podczas zakupów siÄ™gnąć po znanÄ… nam od lat, polskÄ… kaszÄ™ gryczanÄ….