Mnóstwo suwalczan i turystów odwiedziło w niedzielę Park Konstytucji 3 Maja, gdzie za darmo można było spróbować pysznych dań z kuchni czterech narodów.
- W tym roku nie udaÅ‚o siÄ™ do nas dotrzeć zespoÅ‚owi z Rosji - mówi CzesÅ‚aw Renkiewicz, prezydent SuwaÅ‚k. - Szkoda, bo mielibyÅ›my peÅ‚en przekrój kuchni naszego regionu, wielonarodowego i wielokulturowego.
Podczas piÄ…tej już edycji MiÄ™dzynarodowego Konkursu Kulinarnego "SÄ…siedzi przy stole" królowaÅ‚y potrawy, których gÅ‚ównymi skÅ‚adnikami byÅ‚y kapusta, marchew i buraki.
Kucharzom oraz oczekujÄ…cym w dÅ‚ugich kolejkach lub przy stoÅ‚ach na efekty ich pracy czas umilaÅ‚y zespoÅ‚y ludowe i chóry.
Niemcy z Muritz ugotowali zupÄ™ z biaÅ‚ej kapusty, galaretÄ™ wieprzowÄ… z pieczonymi ziemniakami i saÅ‚atkÄ… z buraków, zrobili kanapki z ich regionalnym serem.
Smażony ser z Wiżajn oraz kurczak zagrodowy podlaski i dynia hokkaido z limonkÄ…, imbirem i mlekiem kokosowym okazaÅ‚y siÄ™ specjalnoÅ›ciÄ… polskiej ekipy, którÄ… dyrygowaÅ‚ kucharz Marcin Budynek. Barw gospodarzy bronili uczniowie ZespoÅ‚u Szkól nr 4 oraz ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ Centrum KsztaÅ‚cenia Rolniczego. Obok nich pracowali kucharze z Å‚otewskiej Amaty.
Litwini z Wisztyńca podali chłodnik litewski oraz sałatkę przypominająca nasz "kaczy żer", z tym że bez jajek.
Jajek i białej kiełbasy nie brakowało za to w żurku, czy tez poprawniej w żurze, serwowanym przez firmę "Kalinka".
- PrzygotowaliÅ›my 300 litrów żurku oraz 500 potraw degustacyjnych - wylicza Marcin Budynek. - Tyle smakoÅ‚yków w jednym miejscu, to siÄ™ bardzo rzadko zdarza.
Jeszcze wiÄ™cej smakoÅ‚yków można byÅ‚o kupić na stoiskach z wyrobami kuchni regionalnej na jarmarku towarzyszÄ…cym "SÄ…siadom przy stole".
WD
Fot. Wojciech Drażba i Marcel Kwiatkowski