02.04.2015

Sekrety piekarza. Ciemne pieczywo zdobywa stoły

Często zastawiamy się, co wybrać z szerokiego asortymentu pieczywa, jakie oferują sklepy. Powinniśmy wiedzieć, że chleb jest w diecie potrzebny, problemem zaś bywa jedynie jego ilość i jakość. Tuż przed świętami o sekretach pieczywa opowiedział nam Arkadiusz Prelewicz z piekarni Oskroba.

W piekarni Oskroba przy Wylotowej od wejścia czuć zapach chleba. Do wyboru mamy zarówno pieczywo ciemne w wielu różnych odmianach, jaki i dodatki z ziaren, suszonych owoców i otrębów. Dostępne są produkty razowe, słodowe, z miodem, graham i wiele innych.

- Kupując trzeba jednak zwracać uwagę na skład, ponieważ nie zawsze „ciemne” oznacza razowe – podkreśla Arkadiusz Prelewicz.

Szef suwalskiej piekarni Oskroba podkreśla, że produkowane u niego pieczywo nie jest sztucznie barwione, a jego skład jest dokładnie taki jak zdeklarowany, czyli z maki żytniej razowej.

- Niektórzy producenci barwią chleb różnymi dodatkami, aby uzyskać efekt zdrowego pieczywa – przestrzega Prelewicz.

Pieczywo dla wielu osób stanowi bardzo ważny element diety. To właśnie na nim większość z nas opiera śniadania i kolacje. Wiele osób jest tak przyzwyczajonych do jedzenia chleba, że o wiele łatwiej jest im się rozstać z innym źródłem węglowodanów, jak choćby makarony, ziemniaki czy słodkie napoje.

- Jedzenie ciemnego pieczywa niesie wiele korzyści. Podkreślają zarówno naukowcy jaki i dietetycy - akcentuje przedstawiciel lokalnej sieci sklepów Oskroba.

Korzyści to między innymi pozytywny wpływ na procesy myślowe i zapamiętywanie. Odpowiednio dobrane pieczywo szybciej też i na dłużej syci. A dzięki zawartemu w nim błonnikowi i witaminie B poprawia się proces trawienia.

- Najlepszym wyborem jest ciemne pieczywo żytnie. Z uwagi na możliwość wywoływania wzdęć spożywane systematycznie, ale z umiarem na każde śniadanie – poleca Prelewicz.

Poza tym ciemne pieczywo chroni przed rakiem jelita grubego, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom, wzmacnia odporność i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

- Pieczywo razowe, które szczególnie upodobali sobie nasi klienci to chleb razowy m.in. z ziarnami słonecznika oraz razowy wieloziarnisty - Arkadiusz Prelewicz chwali wyroby Oskroby. Poleca również chleby regionalne, takie jak chleb kresowy zawierający siemię lniane i płatki owsiane oraz chleb warmiński, zawierający kompozycję czterech ziaren: owsa, słonecznika, siemienia lnianego i dyni.

(tekst promocyjny)

Adresy sklepów Oskroba w naszym regionie:

Suwałki ul Noniewicza 79B (od godz.7.00 do 17.00 sobota 8.00 do 14.00)
Olecko Plac Wolności 8C (od godz.7.00 do 17.00 sobota 8.00 do 14.00)
Gołdap Plac Zwycięstwa 8B (od godz.7.00 do 17.00 sobota 8.00 do 14.00)

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
01.04.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie