Podczas drugiego, międzynarodowego dnia suwalskiej imprezy nie zabrakło prezentacji artystycznych zespołów i kapel z Suwalszczyzny, Ukrainy i Litwy oraz jarmarku rękodzieła i jadła, ale królowały pokazy i konkursy kulinarne.
Do rywalizacji pod hasÅ‚em „SÄ…siedzi przy stole” stanÄ™li kucharze z naszego regionu, Litwy i Francji, a motywem przewodnim byÅ‚a kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra i innych suwalskich produktów regionalnych.
Pysznych daÅ„ próbowaÅ‚a publiczność, a przygotowywane byÅ‚y one także na warsztatach kulinarnych z udziaÅ‚em uczniów suwalskich szkóÅ‚ o profilu gastronomicznych. ZajÄ™cia prowadziÅ‚ znany w caÅ‚ej Polsce kucharz Marcin Budynek, który zasiadaÅ‚ tez w jury, oceniajÄ…cym potrawy.
Oto werdykt:
I miejsce - Folwark Hutta
II miejsce - Euro-Toques
III miejsce - Stowarzyszenie Podlaskie Smaki
Zwycięzcy przyrządzili następujące dania:
Zupa - Krem cukiniowo-miętowy z grzanką z serem
Danie gÅ‚ówne - Filet z jesiotra pod pierzynkÄ… maÅ›lano-pietruszkowÄ… z musem z batatów i sosem burre blanc.
Deser - Brownie z jeżyną, miętą i sosem owocowym
Fot. Suwalki24.pl