Dziś, 12 kwietnia, przypada ulubione święto łasuchów – Światowy Dzień Czekolady. Trudno wyobrazić sobie świat bez tego smakołyku. Napój kakaowy na bazie ziarna kakaowca znany jest od starożytności, stał się popularny w XVII w., a sto lat później powstała pierwsza tabliczka czekolady.
O tym jak czekolada wpÅ‚ywa na nasz organizm opowiada Agnieszka PiskaÅ‚a, specjalistka do spraw żywienia w programie edukacyjnym „Å»yj smacznie i zdrowo”.
- Jakie słodycze wybierają Polacy?
Agnieszka PiskaÅ‚a, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Å»yj smacznie i zdrowo”:
- WiÄ™kszość badaÅ„ wykazuje, że spoÅ›ród sÅ‚odyczy Polacy najczęściej wybierajÄ… czekoladÄ™. Rocznie zjadamy 2,5 kg tego smakoÅ‚yku. Panowie preferujÄ… czekoladÄ™ gorzkÄ… ze wzglÄ™du na wytrawny smak. Natomiast panie i dzieci częściej siÄ™gajÄ… po mlecznÄ….
- Jaka czekolada jest najzdrowsza?
- Najlepsza dla naszego organizmu jest czekolada gorzka zawierajÄ…ca co najmniej 70% kakao. Bogata w żelazo, wapÅ„, fosfor, potas, witaminy A, D, E i te z grupy B. W skÅ‚adzie ma też mniej cukrów, które powinniÅ›my ograniczać w codziennej diecie.
- Czym jest surowa czekolada?
- Czekolada produkowana metodÄ… „Raw” polega na zastosowaniu nieprażonego ziarna kakaowego, a proces konszowania przeprowadzany jest w temperaturze 42 stopni Celsjusza. Do produkcji tego typu czekolad wykorzystuje siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie ekologiczne ziarno kakao, a poza nim nektar palmowy, który ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci sÅ‚odzÄ…ce, ale znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier czy masÅ‚o kakaowe. Surowce, wykorzystywane w produkcji surowej czekolady, pochodzÄ… z objÄ™tych kontrolÄ… jakoÅ›ci źródeÅ‚ – sprowadzane sÄ… bezpoÅ›rednio od certyfikowanych producentów z Ameryki PoÅ‚udniowej i Azji. Dodatkami wykorzystywanymi do czekolad raw sÄ… przede wszystkim jagody goi, owoce acai, morwa biaÅ‚a czy mielone ziarno kawy, które dodatkowo zwiÄ™kszajÄ… wartość żywieniowÄ… caÅ‚ej tabliczki.
- Czy sÄ… sytuacje kiedy czekolada jest szczególnie polecana?
- CzÄ™sto sÅ‚odycze sÄ… postrzegane jako produkty niezdrowe i takie, które należy wyeliminować z diety. Tymczasem należy pamiÄ™tać, że sÅ‚odkie przekÄ…ski dajÄ… nam szybki zastrzyk energii. W sytuacji kiedy czeka nas wzmożony wysiÅ‚ek intelektualny lub fizyczny sÅ‚odycze mogÄ… być naszym sprzymierzeÅ„cem. Podczas nauki lub wÄ™drówki w górach zawsze warto mieć przy sobie kilka kawaÅ‚ków czekolady.
- W jaki sposób czekolada wpÅ‚ywa na organizm?
- Czekolada zawiera dużo ważnych skÅ‚adników odżywczych, które sÄ… nam niezbÄ™dne, a jednoczeÅ›nie dobrze zbilansowane w takim produkcie. Dla porównania – niektóre ciastka i cukierki mogÄ… zawierać dużo konserwantów czy substancji „poprawiajÄ…cych” ich prezentacjÄ™ i sprawiajÄ…cych, że jemy je oczami. Niestety takie produkty niekoniecznie sÄ… zdrowe dla naszego organizmu. Czekolada dziÄ™ki flawonoidom doskonale wpÅ‚ywa na organizm: zmniejsza ryzyko wystÄ…pienia chorób ukÅ‚adu krążenia, opóźnia procesy starzenia, ogranicza utlenianie zÅ‚ego cholesterolu. Jednym sÅ‚owem jest najzdrowszÄ… przekÄ…skÄ….
- Jak czekolada wpływa na nasze samopoczucie?
- Ziarno kakaowca, które wchodzi w skÅ‚ad czekolady jest niezwykle bogate w magnez warunkujÄ…cy prawidÅ‚owe dziaÅ‚anie ukÅ‚adu nerwowego. JednoczeÅ›nie pierwiastek ten sprzyja przy wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres. DziÄ™ki temu czujemy siÄ™ szczęśliwi i odprężeni.
- W jakich ilościach powinno się spożywać czekoladę?
- Umiar w spożywaniu każdego produktu to klucz do sukcesu. Tak samo jest z czekoladÄ…. Zjedzenie czterech kawaÅ‚ków powinno być wystarczajÄ…ce i nie trzeba siÄ™gać po wiÄ™cej. To optimum zarówno pod wzglÄ™dem żywieniowym, jak i takim, które daje uczucie.
***********************************************
„Å»yj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we wspóÅ‚pracy z FederacjÄ… Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci w polskich gimnazjach. MisjÄ… programu „Å»yj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidÅ‚owego i zdrowego odżywiania oraz zachÄ™cenie ich do wspólnego spożywania posiÅ‚ków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje siÄ™ wÅ›ród mÅ‚odzieży postawÄ™ proekologicznÄ…, a także ideÄ™ niemarnowania żywnoÅ›ci. Do tej pory, w trzech edycjach „Å»yj smacznie i zdrowo” wzięło udziaÅ‚ ponad 44% szkóÅ‚ gimnazjalnych z caÅ‚ej Polski.
(Fot. myslepozytywnie.pinger.pl)