Uczniowie z 13 ponadpodstawowych szkół rolniczych i zawodowych z regionu, m.in w Suwałkach i Sejnach, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, po raz kolejny będą mieli okazję do doskonalenia umiejętności kulinarnych przy przygotowywaniu tradycyjnych podlaskich potraw.
Regionalne danie główne, które tym razem będzie oceniane, to babka ziemniaczana. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Dania z menu konkursowego tegorocznej edycji będą opierać się o odpowiedni dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych, prowadzoną przez Samorząd Województwa Podlaskiego.
– Wszystkie edycje tego kulinarnego konkursu cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, a biorący w nich udział młodzi ludzie wynieśli z nich nowe doświadczenia i nowe umiejętności, które pomogą im w ich zawodowym rozwoju. Dlatego chcemy kontynuować tego typu przedsięwzięcia, które promują zdrowe jedzenie oparte na naszych tradycyjnych domowych produktach. To wspaniały sposób, aby rozwijać naszą podlaską gastronomię – mówił Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Pierwszy etap konkursu tzw. szkolny polega na przygotowaniu przystawki/zupy, dania głównego i deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały.
Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim – finale konkursu, który zaplanowany jest na 25 marca br. Będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem danej potrawy.
Zmagania młodych podlaskich kucharzy będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w jego ekskluzywnej restauracji.
Poniżej trzynaście szkół, które zadeklarowały chęć uczestnictwa w konkursie oraz terminy przeprowadzenia etapu szkolnego w danej placówce.
Lp. |
Nazwa Szkoły |
Adres |
Termin |
1. |
Zespół Szkół Rolniczych im. mjra Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce |
ul. Polna 1 16-100 Sokółka |
18 luty 2022 r. |
2. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie |
ul. Białostocka 22 16-130 Janów |
22 luty 2022 r. |
3. |
Zespół Szkół Ogólnokształcących |
ul. Niepodległości 3 18-220 Czyżew |
23 luty 2022 r. |
4. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce |
ul. Ossolińskich 1 17-123 Rudka |
24 luty 2022 r. |
5. |
Zespół Szkół Ogólnokształcących |
ul. Tysiąclecia 15 19-100 Mońki |
25 luty 2022 r. |
6. |
Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie |
Niećkowo 63 19-230 Szczuczyn |
28 luty 2022 r. |
7. |
Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim |
ul. Hołowieska 18 17-100 Bielsk Podlaski |
3 marca 2022 r. |
8. |
Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży |
ul. Stacha Konwy 11 18-400 Łomża |
4 marca 2022 r. |
9. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach |
ul. Ogrodowa 49 16-400 Suwałki |
9 marca 2022 r. |
10. |
Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach |
Ostrożany 41 17-312 Drohiczyn |
10 marca 2022 r. |
11. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach |
ul. Konarskiego 23 18-500 Sejny |
11 marca 2022 r. |
12. |
Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie |
Wojewodzin 52 19-200 Grajewo |
17 marca 2022 r. |
13. |
Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem ul. Władysława Pelca 11 |
18-200 Wysokie Mazowieckie |
18 marca 2022 r. |
Źródło: Wrota Podlasia