Od rana do wieczora mieszkańcy regionu przynoszą do kościołów i wybranych domów na wsiach tzw. święconki – koszyczki z pokarmem: z jajkami, chlebem, wędliną, solą i pieprzem, często też z symbolicznym barankiem. Od poświęconych pokarmów rozpoczyna się śniadanie Wielkanocne.
Suwalczanie na poÅ›wiÄ™cenie pokarmów udawali siÄ™ niejednokrotnie caÅ‚ymi rodzinami.
Od Wielkiego PiÄ…tku przy Grobach PaÅ„skich odbywa siÄ™ czuwanie. W suwalskim KoÅ›ciele Garnizonowym pw. Å›w. Piotra i PawÅ‚a symbolicznÄ… wartÄ™ honorowÄ… peÅ‚nili czÅ‚onkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej „Garnizon SuwaÅ‚ki” dziaÅ‚ajÄ…cej przy Muzeum OkrÄ™gowym w SuwaÅ‚kach. Jest to nawiÄ…zanie do okresu miÄ™dzywojennego, kiedy to oddziaÅ‚y wojskowe stacjonujÄ…ce w SuwaÅ‚kach wystawiaÅ‚y wartÄ™ przy Grobie PaÅ„skim w okresie Wielkanocnym.
Zdjęcia: Filip Dudanowicz