Badanie jakości żywności, jej składu chemicznego, znakowanie produktów spożywczych czy wymagania prawne rolniczego handlu detalicznego to główne punkty seminarium naukowego, które odbyło się w piątek w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach.
WÅ›ród zaproszonych goÅ›ci byli przedstawiciele instytucji i firm z branży rolniczej i żywieniowej i przede wszystkim uczniowie szkóÅ‚ ponadgimnazjalnych z SuwaÅ‚k i okolic (ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ nr 4 w SuwaÅ‚kach, ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ Centrum KsztaÅ‚cenia Rolniczego w SuwaÅ‚kach, ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ Licealnych i Zawodowych w Olecku, oraz ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ Centrum KsztaÅ‚cenia Rolniczego w Sejnach).
- Na wszystkich zainteresowanych czekaÅ‚a część wykÅ‚adowa, w której prelegentami byli dr inż. Bernard Maciulewski, dr inż. Joanna SzaciÅ‚o oraz mgr inż. Adam Rubin, dyskusje oraz zwiedzanie laboratoriów chemii spożywczej Centrum Transferu Technologii oraz laboratoriów WydziaÅ‚u Politechnicznego - informuje dawid Harasim, rzecznik prasowy PaÅ„stwowej Wyższej SzkoÅ‚y Zawodowej w SuwaÅ‚kach.
Seminarium byÅ‚o też okazjÄ… do zaprezentowania oferty nowego kierunku, który od przyszÅ‚ego roku akademickiego ruszy w PaÅ„stwowej Wyższej Szkole Zawodowej w SuwaÅ‚kach – mowa o PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWIE SUROWCÓW ROLNICZYCH.