Za nieco ponad miesiąc rozpocznie się nabór wniosków na przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi, bądź ich rozwój.
Rolniczy handel detaliczny 2020, a także małe przetwórstwo to szansa na spore pieniądze przeznaczone na wytworzenie np. przetworów i soków z owoców.
Nabór wniosków przeprowadzony zostanie w terminie od 26 października do 24 listopada 2020 r. Można będzie otrzymać dotację od 10 do 500 tysięcy złotych.
Jest więc sporo czasu na przygotowanie odpowiednich projektów, dokumentów, itp.
O pomoc ubiegać się mogą:
1) rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników:
- podejmujący prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych;
- podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;
- nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
- zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
- posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
2) rolnicy lub małżonkowie rolników:
- wykonujący lub podejmujący wykonywanie działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego, podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie;
- nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
- zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
- posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Wsparcie na prowadzenie rolniczego detalicznego handlu można otrzymać m.in. na:
- przetwory z owoców i warzyw (soki, dżemy, marynaty warzywne, kiszonki warzywne)
- przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby
- surowa śmietana
- jaja od drobiu
- produkty pszczele nieprzetworzone
- świeże mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe itp.
Rolnicy mogą też starać się o pieniądze na małe przetwórstwo, jeśli wykonywana przez nich działalność gospodarcza będzie dotyczyć:
- przetwarzania i konserwowania mięsa
- produkcji wyrobów z mięsa
- produkcji olejów, a także pozostałych tłuszczów płynnych
- przetwórstwa mleka i wyrób serów
- produkcji soków z owoców i warzyw
produkcji gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich itp.
Pomoc udziela się w formie refundacji do 50 % kosztów kwalifikowanych. Minimalna wysokość wsparcia na realizację jednej operacji wynosi 10 000 zł. Na rolniczy handel detaliczny 2020 można maksymalnie otrzymać 100 tys. zł, a na małe przetwórstwo 500 tys. zł.
Podmioty ubiegające się o przyznanie pomocy mają również możliwość skorzystania
z zaliczek na realizację operacji. Warunkiem wypłaty zaliczki jest ustanowienie dodatkowego zabezpieczenia właściwego wydatkowania zaliczek w postaci jednej wybranej z pięciu dopuszczalnych form zabezpieczeń, m.in. gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej, odpowiadającej 100% kwoty zaliczki.
Kryteria
O kolejności przysługiwania pomocy, decydować będzie suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru operacji określonych w przepisach rozporządzenia wykonawczego.
Kryteria wyboru premiować będą:
- innowacyjność operacji (5 pkt),
- wiek podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy, jeżeli będzie miał nie więcej niż 40 lat w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy (3 pkt),
- inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu (5 pkt),
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt);
- jeżeli operacja dotyczy działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych, w ramach rolniczego handlu detalicznego, wskazanych w załącznikach do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. (5 pkt;
- prowadzenie działalności gospodarczej w sektorach przetwórstwa: mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż (2 pkt) – podmioty określone w punkcie 1,
- operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem (maksymalnie 4 pkt).
Zakres wsparcia
Do kosztów operacji, które kwalifikują się do wsparcia, zalicza się m.in. koszty:
1) zakupu (wraz z instalacją)
a) maszyn lub urządzeń do:
- magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania,
- przetwarzania produktów rolnych,
- magazynowania produktów rolnych lub półproduktów oraz przygotowania ich do sprzedaży,
- przetwarzania lub magazynowania produktów rolnych wyposażonych w instalacje związane z ochroną środowiska i przeciwdziałaniem zmianom klimatu,
b) aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,
c) oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania;
d) wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego;
2) budowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją:
a) budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),
b) budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych:
c) pomieszczeń higieniczno-sanitarnych,
d) pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków i pomieszczeń gospodarczych w budynku służących do przechowywania produktów żywnościowych, w przypadku inwestycji realizowanej przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego.
"Koszty budowlane" będą kwalifikowane wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń lub wyposażenia, natomiast zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu jest całkowicie wykluczony
z finansowania.
3) przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności:
- kosztorysów,
- projektów technologicznych, architektonicznych lub budowlanych,
- przygotowania biznesplanu,
- sprawowania nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego w wysokości nieprzekraczającej 10 % pozostałych kosztów kwalifikowalnych.
Źródło: ARIMR