22.09.2020

Dotacje od 10 tys. do pół miliona zł. Pieniądze na wsparcie przetwórstwa produktów rolnych

Za nieco ponad miesiąc rozpocznie się nabór wniosków na przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi, bądź ich rozwój.

Rolniczy handel detaliczny 2020, a także małe przetwórstwo to szansa na spore pieniądze przeznaczone na wytworzenie np. przetworów i soków z owoców.

Nabór wniosków przeprowadzony zostanie w terminie od 26 października do 24 listopada 2020 r. Można będzie otrzymać dotację od 10 do 500 tysięcy złotych.

Jest więc sporo czasu na przygotowanie odpowiednich projektów, dokumentów, itp.

O pomoc ubiegać się mogą:

1) rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników:

  • podejmujący prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych;
  • podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;
  • nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
  • zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
  • posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.

2) rolnicy lub małżonkowie rolników:

  • wykonujący lub podejmujący wykonywanie działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego, podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie;
  • nie podlegający wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;
  • zdolni do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;
  • posiadający numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.

Wsparcie na prowadzenie  rolniczego detalicznego handlu  można otrzymać m.in. na:

  • przetwory z owoców i warzyw (soki, dżemy, marynaty warzywne, kiszonki warzywne)
  • przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby
  • surowa śmietana
  • jaja od drobiu
  • produkty pszczele nieprzetworzone
  • świeże mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe itp.

Rolnicy mogą też starać się o pieniądze na małe przetwórstwo, jeśli wykonywana przez nich działalność gospodarcza będzie dotyczyć:

  • przetwarzania i konserwowania mięsa
  • produkcji wyrobów z mięsa
  • produkcji olejów, a także pozostałych tłuszczów płynnych
  • przetwórstwa mleka i wyrób serów
  • produkcji soków z owoców i warzyw

produkcji gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich itp.

Pomoc udziela się w formie refundacji do 50 % kosztów kwalifikowanych. Minimalna wysokość wsparcia na realizację jednej operacji wynosi 10 000 zł Na rolniczy handel detaliczny 2020 można maksymalnie otrzymać 100 tys. zł, a na małe przetwórstwo 500 tys. zł.

Podmioty ubiegające się o przyznanie pomocy mają również możliwość skorzystania

z zaliczek na realizację operacji. Warunkiem wypłaty zaliczki jest ustanowienie dodatkowego zabezpieczenia właściwego wydatkowania zaliczek w postaci jednej wybranej z pięciu dopuszczalnych form zabezpieczeń, m.in. gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej, odpowiadającej 100% kwoty zaliczki.

 

 

Kryteria

O kolejności przysługiwania pomocy, decydować będzie suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru operacji określonych w przepisach rozporządzenia wykonawczego.

 Kryteria wyboru premiować będą:

 

  • innowacyjność operacji (5 pkt),
  • wiek podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy, jeżeli będzie miał nie więcej niż 40 lat w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy (3 pkt),
  • inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu (5 pkt),
  • uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt);
  • jeżeli operacja dotyczy działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych, w ramach rolniczego handlu detalicznego, wskazanych w załącznikach do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. (5 pkt;
  • prowadzenie działalności gospodarczej w sektorach przetwórstwa: mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż (2 pkt) – podmioty określone w punkcie 1,
  • operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem (maksymalnie 4 pkt).

Zakres wsparcia

Do kosztów operacji, które kwalifikują się do wsparcia, zalicza się m.in. koszty:

1) zakupu (wraz z instalacją)

a) maszyn lub urządzeń do:

  • magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania,
  • przetwarzania produktów rolnych,
  • magazynowania produktów rolnych lub półproduktów oraz przygotowania ich do sprzedaży,
  • przetwarzania lub magazynowania produktów rolnych wyposażonych w instalacje związane z ochroną środowiska i przeciwdziałaniem zmianom klimatu,

b) aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,

c) oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania;

d) wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego;

2) budowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją:

a) budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),

b) budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych:

c) pomieszczeń higieniczno-sanitarnych,

d) pomieszczeń pomocniczych służących przygotowaniu posiłków i pomieszczeń gospodarczych w budynku służących do przechowywania produktów żywnościowych, w przypadku inwestycji realizowanej przez podmioty działające w ramach rolniczego handlu detalicznego.

"Koszty budowlane" będą kwalifikowane wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń lub wyposażenia, natomiast zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu jest całkowicie wykluczony
z finansowania.

3) przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności:

  • kosztorysów,
  • projektów technologicznych, architektonicznych lub budowlanych,
  • przygotowania biznesplanu,
  • sprawowania nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego w wysokości nieprzekraczającej 10 % pozostałych kosztów kwalifikowalnych.

 

Źródło: ARIMR 

 

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*