Spotkanie dla producentów pieczywa, wędlin, serów i innych produktów regionalnych organizuje Suwalska Izba Rolniczo-Turystyczna.
Konferencja pt. „Produkcja i sprzedaż żywności lokalnej z pierwszej ręki od rolników i rodzinnych wytwórców żywności” odbędzie się w czwartek w siedzibie Stowarzyszenia Euroregion Niemen, przy ul. Wesołej 22 w Suwałkach, w godzinach od 11:00 do 14:00.
W programie spotkania:
1. Identyfikacja problemów i barier formalno-prawnych oraz możliwości ich rozwiązań w zakresie sprzedaży bezpośredniej żywności – przedstawiciel SIRT.
2. Obowiązujące przepisy określające bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań weterynaryjnych przy ich sprzedaży bezpośredniej w ramach MLO – przedstawiciel PL WET.
3. Obowiązujące przepisy prawne w zakresie dostaw bezpośrednich i przetwórstwa żywności niezwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem zagadnień związanych z żywieniem gości w gosp. agroturystycznych – Przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego.
4. Prawne i podatkowe aspekty działalności związane z produkcją i sprzedażą żywności tradycyjnej i regionalnej – Radca Prawny. Prowadzenie działalności agroturystycznej – Przedstawiciel Urzędu Skarbowego.
5. Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie serów z Wiżajn – Przedstawiciel Stowarzyszenia „Macierzanka”.
6. Dyskusja, sformułowanie wniosków.
Organizatorzy zapraszają do dyskusji i podzielnia się doświadczeniami w proponowanej tematyce.