26.11.2013

Jak sprzedać swoją żywność?

Spotkanie dla producentów pieczywa, wędlin, serów i innych produktów regionalnych organizuje Suwalska Izba Rolniczo-Turystyczna.

Konferencja pt. „Produkcja i sprzedaż żywności lokalnej z pierwszej ręki od rolników i rodzinnych wytwórców żywności” odbędzie się w czwartek w siedzibie Stowarzyszenia Euroregion Niemen, przy ul. Wesołej 22 w Suwałkach, w godzinach od 11:00 do 14:00.

W programie spotkania:

1. Identyfikacja problemów i barier formalno-prawnych oraz możliwości ich rozwiązań w zakresie sprzedaży bezpośredniej żywności – przedstawiciel SIRT.

2. Obowiązujące przepisy określające bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań weterynaryjnych przy ich sprzedaży bezpośredniej w ramach MLO – przedstawiciel PL WET.

3. Obowiązujące przepisy prawne w zakresie dostaw bezpośrednich i przetwórstwa żywności niezwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem zagadnień związanych z żywieniem gości w gosp. agroturystycznych – Przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego.

4. Prawne i podatkowe aspekty działalności związane z produkcją i sprzedażą żywności tradycyjnej i regionalnej – Radca Prawny. Prowadzenie działalności agroturystycznej – Przedstawiciel Urzędu Skarbowego.

5. Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie serów z Wiżajn – Przedstawiciel Stowarzyszenia „Macierzanka”.

6. Dyskusja, sformułowanie wniosków.

Organizatorzy zapraszają do dyskusji i podzielnia się doświadczeniami w proponowanej tematyce.  

udostępnij na fabebook