Ślepsk Malow Suwałki
Asseco Resovia Rzeszów
24.11.2024
14:45
29.09.2022
Laktopol właścicielem Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim
Grupa Polindus - Laktopol jest właścicielem Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim. Ostatecznie akt notarialny został podpisany 28 września 2022. Będzie to piąty zakład produkcyjny w grupie.
To ogromne wyzwanie dla całej grupy kapitałowej Olgierda Meysztowicza, Prezesa Zarządu, a zarazem właściciela. Dzięki tej inwestycji ilość produkowanych do tej pory proszków zostanie podwojona.
W zakupionym zakładzie znajdują się dwie wieże o łącznej wydajności 130 ton/dobę, magazyny: dwa suche o łącznej powierzchni 6600 m2 oraz chłodnia 1400 m2 o chłodzonej powierzchni ok. 600 m2. Docelowo zatrudnienie znajdzie tam około 130 pracowników.
Laktopol Sp. z o.o. ze swoim zakładem produkcyjnym w Suwałkach to rozpoznawalny i uznany światowy producent proszków mlecznych. Jego sztandarowy produkt, jakim jest Instant Fat Filled Milk Powder, czyli mleko odtłuszczone z dodatkiem tłuszczów roślinnych, trafia na rynki ponad 90 krajów świata. Produkty Laktopolu eksportowane są do Afryki, ale także na Bliski i Daleki Wschód oraz na oba kontynenty amerykańskie.
– Popyt na nasze produkty zdecydowanie przekracza zdolności produkcyjne zakładu w Suwałkach. Poszukując drogi zwiększenia produkcji, interesowaliśmy się między innymi zakładem w Bielsku Podlaskim. I wreszcie udało nam się sfinalizować transakcję – mówi Lech Antonowicz, Dyrektor Zakładu Produkcyjnego w Suwałkach.
Zakład w Bielsku Podlaskim powstał w 1954 roku. Początkowo produkowane były tam artykuły mleczarskie: mleko w butelkach, masło, twaróg, ser i kazeina. W latach 1999-2011 trwała intensywna rozbudowa i modernizacja zakładu. Wybudowano nowe hale produkcyjne, zainstalowano nowoczesne linie produkcyjne, laboratoria, dojrzewalnie serów.
W kolejnych latach wielokrotnie przeprowadzano modernizacje większości budynków, hal produkcyjnych oraz magazynowych, a w procesie produkcyjnym wprowadzone nowe urządzenia i technologie.
W roku 2019 zakończono inwestycję i dokonano rozruchu nowej proszkowni o zdolności produkcyjnej 100 ton proszku na dobę.
- I właśnie nad maksymalnym wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń suszarniczych oraz podniesieniem ich wydajności jako nowy właściciel skupimy się najbardziej – podsumowuje Lech Antonowicz.