24.11.2013

Mazurskie smaki

W Ełku, 23 listopada br., wyłoniono regionalnych laureatów konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Zwycięzców czeka teraz wojewódzki finał w Olsztynie.

W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie”, zwyciężył ser twarogowy naturalny z Warmii, Mazur i Powiśla przygotowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Olecku.W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody” pierwsze miejsce zajął Miód wielokwiatowy Szymona Kalejta z Olecka oraz Miód lipowy Roberta Pucera z Gnatowa k. Kętrzyna.

W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne” nagrodzono Wiejski pasztet z królika (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku) oraz Smalec Sylwii wg przepisu Babci Ani (Stowarzyszenie Rozwoju Produktu Lokalnego „Wiatraki Mazur” Orzechowo k. Starych Juch).

W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb” nagrodzony został Karp wędzony Gospodarstwa Rybackiego Sp. z o.o. w Ełku.

W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)” wyróżniono Jadwigę Mackiewicz z Kaliczki k. Białej Piskiej za produkt o nazwie „Mazurskiej porzeczki czar” oraz Janusza Bryczkowskiego (Niedźwiedzi Róg) za Grzyby kiszone. 

W podkategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze” pierwsze miejsce zajął Chleb staromazurski „Eko – Piekarnii” Sp. z o.o. Wydminy oraz Sernik Danuty Rzadkiewicz (Hotel Tajty Sp. zo.o.). Drugie miejsce zajął Wieloziarnisty chleb z czarnuszka (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku) oraz Chleb Wioletty z żurawiną (Stowarzyszenie Rozwoju Produktu Lokalnego „Wiatraki Mazur” Orzechowo k. Starych Juch). 

W podkategorii „Regionalne napoje alkoholowe” pierwsze miejsce zajęła Nalewka czeremchowa – Czeremchówka (Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku). Drugie miejsce należy do Jadwigi Mackiewicz (Kaliczki k. Białej Piskiej) za Jarzębinowy humorek oraz do Janusza Bryczkowskiego (Niedźwiedzi Róg) za Nalewkę domową „Mazurska wróżka". Trzecie miejsce zajęła Pigwówka Iwony – mazurska nalewka z pigwowca przygotowana przez Stowarzyszenie Rozwoju Produktu Lokalnego „Wiatraki Mazur” Orzechowo k. Starych Juch. 

W podkategorii „Potrawy (przedsiębiorstwa i szkoły)” zwyciężył „Bar Młyn” (Beata Bazydło, Banie Mazurskie) za Kartacze oraz Hotel Tajty Sp. z o.o (Wilkasy) za potrawę: Szczupak faszerowany. Drugie miejsce przypadło dla Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za potrawę Farszynki mazurskie w towarzystwie leśnych grzybów i marynowanych warzyw.

W podkategorii „Potrawy (osoby fizyczne)” zwyciężyła Anna Oczkowska („Ciche Wody”, Wężówko) za potrawę: Comber ze skudda na sposób sarny oraz Jadwiga Mackiewicz (Kaliczki k. Białej Piskiej) za potrawę Dzika zawierucha. Drugie miejsce zajęła Barbara Niedziejko (Gospodarstwo agroturystyczne Sołdany k. Giżycka) za Staropolski gulasz z polędwicy jagnięcej z warzywami w sosie pomidorowym.

Aż ślinka cieknie: nic, tylko zjeść np., pasztet z królika z chlebem staromazurskim, zakąsić karpiem i popić Mazurską wróżką” pana Janusza Bryczkowskiego z Niedżwiedziego Rogu.

Jan Wyganowski

udostępnij na fabebook