04.01.2020

Ptasia grypa, po kilku latach przerwy, znów atakuje. Białoruś wprowadza embargo na polski drób

Już do pięciu wzrosła liczba potwierdzonych ognisk grypy ptaków w Polsce. Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził wystąpienie wirusa szczepu H5N8 na fermach w województwach: lubelskim i - po raz pierwszy - wielkopolskim.

Służby nakazały wybicie i utylizację około 100 tys. sztuk kur niosek oraz perlic.

Wyniki badań z dnia 3 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym kury nioski, położonym w gminie Przygodzice, w powiecie ostrowskim, w województwie wielkopolskim. Jest to pierwotne ognisko HPAI w tym województwie.

Służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. Wstępne zalecenia w postaci badań laboratoryjnych, wprowadzenie tymczasowej kwarantanny na obszarach wystąpienia wirusa oraz wybicie chorych ptaków zaleciło Ministerstwo Rolnictwa.

Hongkong i Białoruś wstrzymują import z Polski

Białoruś ogranicza z dniem 5 stycznia 2019 roku import drobiu z województwa lubelskiego z powodu ptasiej grypy, donosi agencja BelTA na podstawie serwisu prasowego białoruskiego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności.

Od 5 stycznia br. białoruskie Ministerstwa Rolnictwa i Żywności nakłada tymczasowe ograniczenia na przywóz na Białoruś z Polski żywego drobiu, jaj wylęgowych, zwierząt ( ptactwa) dzikich z zoo i cyrkowych, mięsa drobiowego, proszku jajecznego, melanżu, albuminy i innych produktów spożywczych do przetwarzania jaj kurzych, puchu i piór, trofeów myśliwskich (ptactwo łowne), innych produktów.

Wszystkie wcześniej wydane zezwolenia na przywóz powyższych towarów na Białoruś z województwa lubelskiego są zawieszone.

„W celu zapewnienia zrównoważonego dobrostanu, wobec wysoce zjadliwej grypy ptaków, na Białorusi zapewnione jest ścisłe przestrzeganie środków bezpieczeństwa biologicznego. Regularne monitorowanie laboratoryjne jest prowadzone zarówno w fermach drobiu, jak i w prywatnych gospodarstwach pomocniczych obywateli, a także monitorowanie ptaków w środowisku naturalnym”, podkreślił serwis prasowy białoruskiego Ministerstwo Rolnictwa.

Także władze Hongkongu wprowadziły tymczasowy zakaz importu mięsa drobiowego (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z powiatu lubartowskiego w województwie lubelskim.

Ptasia grypa

Ptasia grypa w Polsce miała miejsce wcześniej od jesieni 2005 r. do wiosny 2006 r., następnie w grudniu 2007 r. m.in. w 10 ogniskach w województwach: mazowieckim (w powiatach płockim i żuromińskim) oraz warmińsko-mazurskim (w powiatach lidzbarskim, elbląskim i ostródzkim). W wyniku tej choroby, służby weterynaryjne zlikwidowały 939 tys. ptaków oraz ponad 3 mln 950 tys. jaj. Straty hodowców drobiu z tego tytułu zostały ocenione wtedy na ponad 19 mln zł. Następnie zaatakowała jesienią 2014 roku i na przełomie 2016/2017r. Zanotowano wówczas kilkadziesiąt ognisk choroby, starty też szły w miliony złotych.

Spustoszenia w kurnikach spowodowała też m.in. w Danii, Holandii, na Węgrzech, Niemczech Austrii, Holandii i Szwajcarii, Wielkiej Brytanii. Choroba ma to do siebie, że szybko rozprzestrzenia się, głownie za sprawą migrujących ptaków, głównie z Syberii na Zachów Europy. Prawdopodobnie, tak jak to miało miejsce w minionych latach, obecnie też nie skończy się na pięciu jej ogniskach.

W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22 °C i ponad 30 dni w 0 °C.

Grypa ptaków jest wirusową chorobą drobiu o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym. Wywoływane przez nią straty wynikają nie tylko z faktu, że wirus może wywoływać zachorowania i bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Kraj, w którym pojawi się choćby jedno ognisko grypy, nie może eksportować drobiu i produktów pochodzenia drobiarskiego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, niestety również, w zależności od umów bilateralnych (świadectwo zdrowia), z obszaru całego państwa, co generuje bardzo wymierne straty finansowe.

Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny), jednak wywołuje panikę wśród społeczeństwa, głównie z powodu podawania w mediach danych statystycznych w taki sposób, aby wydawało się, że zagrożenie jest większe niż w rzeczywistości. Do tej pory wirus H5N1, od wybuchu w 2003 roku, zabił ponad 400 osób, głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Z kolei ofiarami szczepu H7N9 padło ponad 170 osób od 2013 roku.

Specjaliści uspakajają i radzą

Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, iż nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów grypą ptaków, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów. Ministerstwo Rolnictwa Rozwoju Wsi dodaje, że grypa ptaków to wirusowa choroba drobiu. Wirus ginie przy obróbce termicznej w temperaturze 70°C. Drób i jaja upieczone, usmażone lub ugotowane są w pełni bezpieczne. Powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, mydło i detergenty bardzo skutecznie eliminują zagrożenie. Zachowanie podstawowych zasad higieny, częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektywnymi sposobami zapobiegania grypie.

Główny Inspektor Sanitarny też wydał komunikat w związku z wystąpieniem u ptactwa na terenie kraju ognisk grypy ptaków A/H5N8/.

Pisze w nim m.in.:

Z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach wynika, że wirus A/H5N8/, który zaatakował stada drobiu hodowlanego w województwie lubelskim jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. To oznacza, że ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje.

Wiadomo, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy. Dlatego też, aby mieć pewność, że unikniemy ryzyka zakażenia wirusem grypy ptaków, należy przestrzegać zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a ponadto:

  • dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,

  • nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,

  • myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,

  • nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,

  • myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),

  • pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,

  • pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

Zawsze należy pamiętać o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby.

Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku zachorowań u ludzi wywołanych odmianą wirusa H5N8. Jednak biorąc pod uwagę, że jest to wirus należący do grupy wirusów grypy, należy w miejscu zwalczania choroby zachować szczególną ostrożność”.

 

WYG

Źródła: MRIRW; GIS; GIW; BelTA

Fot.GIS

 

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*