27.09.2018

Rolnictwo. Łatwiejsza sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa do sklepów, restauracji i stołówek

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Możliwa będzie sprzedaż żywności wytworzonej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny, w tym do sklepów, restauracji czy stołówek.

Projekt tworzy też zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.  Umożliwiono m.in. korzystanie z opodatkowania 2 proc. ryczałtem od ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy. Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. ( do tej pory było 20 tys. zł).

Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Do 1 stycznia 2017 roku rolnik nie mógł legalnie, beż zarejestrowania firmy, sprzedać nam swoich przetworów w zagrodzie. Jak podawał swego czasu portal Money.pl, z sondażu TNS Polska, wynikało, że produkcją różnego rodzaju przetworów trudni się nawet 70 proc. rolników.

Odpowiednia ustawa, po wielu latach debat, została uchwalona przez Sejm 16 listopada 2016 r. Senat nie wniósł do niej poprawek, a prezydent podpisał ją na początku grudnia 2016 roku.

Nowe przepisy miały ułatwić rolnikom sprzedaż żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie. Z produktów pochodzących z własnej uprawy lub chowu rolnik mógł już wytworzyć np. szynki, kiełbasy, pasztety, masło, ser, dżemy, marynaty, pierogi, płatki, oleje, przeciery, kasze, mąki, chleb domowy, oleje, mleko i wiele innych, i sprzedać je odbiorcy końcowemu, czyli np. turyście lub sąsiadowi. Teraz, gdy projekt przyjmie parlament, rolnik będzie miał szersze grono odbiorców: sklepy, restauracje, stołówki.

Ustawa z 2016 roku łagodziła też ogólne wymagania fitosanitarne.  Wcześniej były bardzo rygorystyczne, podobne do tych, jakie obowiązują zakłady produkcyjne.

 

WYG

Źródło: KPRM

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*