W środę, 19 marca br. weszło w życie rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi zmieniające dotychczasowe rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Rozporządzenie wprowadza częściowe zniesienie całkowitego zakaz uboju świń, w tym na użytek własny w obszarze objętym ograniczeniami.
Ubój świń będzie jednak mógł być przeprowadzany wyłącznie w gospodarstwie, w którym zwierzęta były utrzymywane co najmniej przez 30 dni, a pozyskane mięso zostanie obowiązkowo poddane badaniu poubojowemu.
Badanie poubojowe wykonywane będzie na koszt posiadacza mięsa, analogicznie do zasad obowiązujących obecnie w przypadku fakultatywnego badania poubojowego. Nadal obowiązywać będzie wymaganie, że zwierzęta poddawane takiemu ubojowi muszą być zdrowe.
Proponowane rozwiązanie - jak głosi komunikat resoru - nie będzie stanowiło zagrożenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń, ponieważ zwierzęta nie będą transportowane – ich ubój nastąpi w gospodarstwie, w którym są utrzymywane. Ponadto, jeżeli w trakcie przeprowadzania badania poubojowego zaistnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń, organ Inspekcji Weterynaryjnej pobierze nieodpłatnie próbki do badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń. Takie rozwiązanie w sposób dostateczny zapobiegnie rozprzestrzenianiu się tej choroby. Wprowadzenie tych rozwiązań przyczyni się do rozładowania istniejących problemów ze zbytem żywca, przez umożliwienie wykorzystania mięsa z ubitych w gospodarstwie zwierząt na własne potrzeby.
Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem ogłoszenia.
Obszar objęty ograniczeniami na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej obejmuje obecnie:
1) w województwie podlaskim: powiaty sejneński, augustowski (gminy Płaska, Lipsk i Sztabin), sokólski, białostocki (gminy Czarna Białostocka, Supraśl, Zabudów, Michałowo i Gródek), hajnowski, bielski oraz siemiatycki,
2) w województwie mazowieckim: powiat łosicki,
3) w województwie lubelskim: powiaty bialski, miasto Biała Podlaska i włodawski.
W środę zostało podpisane także rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi umożliwiające przemieszczenie świń do rzeźni za pośrednictwem miejsc przeznaczonych do prowAadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń oraz miejsc przeznaczonych na targi, które znajdują się na obszarze objętym ograniczeniami. Odbywa się to za zgodą powiatowego lekarza weterynarii wydawaną, po przeprowadzeniu analizy ryzyka i stwierdzeniu, że przemieszczanie świń nie spowoduje zagrożenia rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń. Miejsca te muszą być wyposażone w maty dezynfekcyjne oraz nie mogą się tam znajdować, w tym samym czasie, inne zwierzęta niż świnie. Pozwoli to na ułatwienie odbioru zwierząt od hodowców utrzymujących mniejszą liczbę zwierząt, do których nieopłacalne byłoby wysłanie specjalistycznego środka transportu.
Ma to też zmniejszyć ryzyko epizootyczne związane z transportem świń przez rolników, wykorzystujących pojazdy rolnicze lub należące do nich środki transportu, na duże odległości.
Rozporządzenie też wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Jan Wyganowski