Zapraszamy na relację na żywo


Ślepsk Malow Suwałki


Asseco Resovia Rzeszów

24.11.2024
14:45

02.11.2014

Więcej informacji na towarach

W grudniu br. wchodzą w życie nowe zasady etykietowania żywności, uchwalone przez Parlament Europejski w 2011 roku. Nowe przepisy sprawią, że etykiety staną się bardziej czytelne i ułatwią konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produktach żywnościowych podczas robienia zakupów.

Na przykład informacja o wartości odżywczej produktu musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Na niektórych produktach (np. wołowina, miód, drób, czy świeże warzywa i owoce) powinna znaleźć się informacja o kraju pochodzenia żywności. Nie będzie też można wprowadzać konsumentów w błąd poprzez opakowania zawierające motywy graficzne nie mające związku z produktem.
Nowe przepisy gwarantują, że etykiety staną się bardziej czytelne, co ma ułatwić konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas robienia zakupów. Nowe zasady mają również na celu modernizację, uproszczenie oraz ujednolicenie zasad etykietowania żywności w UE.

Posłanka sprawozdawca, Renate Sommer  (EPP, DE), która kierowała zakończonymi porozumieniem negocjacjami z Radą, powiedziała podczas debaty poprzedzającej glosowanie: "Pomimo politycznych różnic w PE i ideologicznych, narodowych przekonań, wypracowaliśmy dobry kompromis. (…) Nowe przepisy mają zapewnić, że konsumenci będą lepiej poinformowani, co pomoże im w dokonywaniu świadomych wyborów podczas zakupów. Są one pożyteczne również dla przemysłu spożywczego, przy zmniejszeniu biurokracji, wprowadzają lepsze uregulowania prawne. Jest to bardzo ważne dla MŚP, które stanowią ponad 80% europejskiego sektora spożywczego".

Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej produktu

Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Zawartość wymienionych składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.

Alergeny

Już obecnie wszystkie składniki, w tym substancje uczulające, muszą być wymienione na opakowaniach jednostkowych wszystkich produktów spożywczych. Nowe przepisy ułatwią konsumentom stwierdzenie, czy dany produkt zawiera substancje alergiczne, ponieważ będą one musiały być wyszczególnione w tabeli składników. Pozwoli to konsumentom na szybkie znalezienie potrzebnych informacji w jednym miejscu.
Nowe przepisy przewidują również, iż informacja o alergenach musi być podana także dla produktów sprzedawanych bez opakowania, np. żywności podawanej w restauracjach, czy stołówkach. W tym przypadku kraje członkowskie muszą zadecydować samodzielnie, w jaki sposób ta informacja powinna być przekazana konsumentom.

Oznaczenie kraju pochodzenia żywności

Kraj pochodzenia niektórych produktów żywnościowych, takich jak wołowina, miód, oliwa z oliwek czy świeże warzywa i owoce, musi być podany na etykiecie zgodnie z przepisami danego sektora. Brak takiej informacji mógłby wprowadzać konsumentów w błąd. Na wniosek Parlamentu wymóg ten zostanie rozszerzony na trzodę chlewną, mięso z owiec, kóz i drobiu. Po wejściu w życie nowych przepisów, Komisja Europejska będzie miała dwa lata na ich wprowadzenie.
W przyszłości może zostać podjętą decyzja o możliwości przesunięcia obowiązku etykietowania żywności z kraju pochodzenia do kraju, w którym jest ona przetwarzana. Może to dotyczyć np. mięsa używanego jako składnik lub mleka i żywności nieprzetworzonej. Wcześniej jednak Komisja będzie musiała ocenić skutki, wykonalność i potencjalne koszty takiej decyzji.

Przepisy utrudniające wprowadzanie konsumentów w błąd

Nowe przepisy mają również na celu zapewnienie, iż konsumenci nie będą wprowadzani w błąd poprzez opakowania zawierające motywy graficzne nie mające związku z produktem.
Również produkty wyglądające podobnie do innych, ale wykonane z zamiennych składników, np. produkty seropodobne wykonane z surowców roślinnych (tzw. produkty imitujące żywność), będą łatwe do rozpoznania. Jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, przy użyciu odpowiedniego rozmiaru czcionki, obok nazwy marki.
Produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków muszą być opisane jako produkt "z połączenia kawałków mięsa" lub "z połączenia kawałków ryby".

Jan Wyganowski
Źródło: Serwis Prasowy PE

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*