Stół zawsze jednoczy ludzi, a sąsiad znaczy człowiek otwarty na innych, żyjących obok. Dziś w Suwałkach sąsiedzi z Obwodu Kalinigradzkiego, Litwy i Polski jednoczą się przy stole – mówiła Ewa Beta Sidorek, zastępca prezydenta Suwałk otwierając Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”.
Niedzielny konkurs ściągnął do Parku Konstytucji 3 Maja setki suwalczan i nie tylko. Zmaganiom kucharzy z Gusiewa w Obwodzie Kaliningradzkim, Alytusa i Suwałk (z przyczyn niezależnych nie dojechali kucharze z Białorusi) towarzyszyły warsztaty przygotowania potraw z kasz, konkurs na deser „Pogodne Suwałki”, a także występy artystyczne. Nie zabrakło straganów z metaloplastyką, żywnością, zabawkami, wyrobami artystycznymi. Nie zapomniano też o dzieciach.
Kucharze z Restauracji „Kalinka” w Rutce-Tartak jako konkursowe dania przygotowywali kołduny baranie w rosole z baraniny, pierogi z baraniną oraz udziec barani. W kuchni Gusiewa królowały rosyjskie pierogi nadziewane serem, miodem, bananami, a w kuchni litewskiej z Alytusa litewskie kartacze, bliny i cepeliny.
Suwalska restauracja „U Alika” w ramach warsztatów kulinarnych z kaszy przygotowywała „Zupę dziadowską”, czyli gęstą zupę z jarzyn, dużej ilości kaszy jęczmiennej podawaną z grzankami.
Jako pierwsze do udziału w warsztatach zgłosiły się suwalczanka Elżbieta Wądołowska oraz przebywająca w Suwałkach Małgorzata Cesarczyk z ... Inowrocławia, fanki kasz róznego rodzaju i gatunków.
W konkursie na deser „Pogodne Suwałki” rywalizowały m.in. Naleśnikarnia Lemon i Cukiernia Sugar. Z jakim skutkiem – można przekonać się w tych lokalach.