27.11.2014
Suwalscy uczniowie. Menu jak w wykwintnej restauracji [wideo i zdjęcia]
W Zespole Szkół nr 4 przy ul. Sejneńskiej odbył się pierwszy Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Kelnerski „Smaki regionu”.
Uczniowie najpierw przygotowują wyszukane potrawy, bazujące na tradycyjnych smakach, potem podają je jak w czterogwiazdkowym hotelu. Ich kulinarne popisy oceniały suwalskie restauratorki oraz Helena Kozłowska, etnograf z Suwalskiego Ośrodka Kultury.
Do pierwszej edycji konkursu zgłosiła się młodzież z drugiej klasy Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach o profilu technik żywienia: Olga Sadowska, Anna Żaborowska i Martyna Przekop oraz uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach: Izabela Kuczyńska, Klaudia Senda, Wojciech Sobuń.
Jak mówi Marzenna Kobus, jedna z organizatorek konkursu, jest on doskonałym pretekstem do porównania kulinarnych umiejętności i sprawdzenia się w pracy zespołowej.
- Młodzież może wymienić się kulinarnymi doświadczeniami, nawiązać ze sobą kontakt. Zaprosiliśmy do udziału nie tylko suwalską młodzież, ale też uczniów z Olecka i innych okolicznych szkół. Być może kolejne edycje zgromadzą większą liczbę uczestników - mówi Kobus.
Wyniki konkursu:
I miejsce w kategorii gastronomicznej - Zespól Szkól CKR im. W. Witosa w Suwałkach w składzie: kucharze - Izabela Kuczyńska, Klaudia Senda, Wojciech Sobuń
I miejsce w kategorii obsługi gościa Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach w składzie: kelnerzy - Klaudia Krupińska, Jakub Rusanowski
I miejsce w klasyfikacji ogólnej w I Międzyszkolnym Konkursie Smaki Regionu Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach w składzie: kelnerzy - Klaudia Krupińska, Jakub Rusanowski oraz kucharze - Martyna Przekop, Olga Sadowska, Anna Żaborowska.