27.11.2014

Suwalscy uczniowie. Menu jak w wykwintnej restauracji [wideo i zdjęcia]

W Zespole Szkół nr 4 przy ul. Sejneńskiej odbył się pierwszy Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Kelnerski „Smaki regionu”.

Uczniowie najpierw przygotowują wyszukane potrawy, bazujące na tradycyjnych smakach, potem podają je jak w czterogwiazdkowym hotelu. Ich kulinarne popisy oceniały suwalskie restauratorki oraz Helena Kozłowska, etnograf z Suwalskiego Ośrodka Kultury.

Do pierwszej edycji konkursu zgłosiła się młodzież z drugiej klasy Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach o profilu technik żywienia: Olga Sadowska, Anna Żaborowska i Martyna Przekop oraz uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach: Izabela Kuczyńska, Klaudia Senda, Wojciech Sobuń.

Jak mówi Marzenna Kobus, jedna z organizatorek konkursu, jest on doskonałym pretekstem do porównania kulinarnych umiejętności i sprawdzenia się w pracy zespołowej.

- Młodzież może  wymienić się kulinarnymi doświadczeniami, nawiązać ze sobą kontakt. Zaprosiliśmy do udziału nie tylko suwalską młodzież, ale też uczniów z Olecka i innych okolicznych szkół. Być może kolejne edycje zgromadzą większą liczbę uczestników - mówi Kobus.

 


Wyniki konkursu:

I miejsce w kategorii gastronomicznej -  Zespól Szkól CKR im. W. Witosa w Suwałkach w składzie: kucharze -  Izabela Kuczyńska, Klaudia Senda, Wojciech Sobuń

I miejsce w kategorii obsługi gościa Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach w składzie: kelnerzy - Klaudia Krupińska, Jakub Rusanowski

I miejsce w klasyfikacji ogólnej w I Międzyszkolnym Konkursie Smaki Regionu Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach w składzie: kelnerzy -  Klaudia Krupińska, Jakub Rusanowski oraz kucharze - Martyna Przekop, Olga Sadowska, Anna Żaborowska.

udostępnij na fabebook