Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach zostali laureatami w finale projektu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie polskie, regionalne produkty odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.
Na zwycięzców z woj. podlaskiego czeka wspaniała nagroda – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, gdzie młodzi kucharze będą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.
- Cały projekt został ogłoszony już w marcu ubiegłego roku. Na przełomie maja i czerwca zorganizowaliśmy warsztaty, podczas których uczniowie w parach przygotowywali dania. Wzięło w nich udział 15 osób. Przychodzili do szkoły w soboty – mówi Lucyna Poczobut, nauczycielka w Zespole Szkół nr 4, która przygotowywała młodzież.
Ostatecznie na konkurs wysłano sześć zgłoszeń.
- Tematem była wieprzowina i kasza i takie dania staraliśmy się przyrządzić. Obecnie bardzo modna jest polędwiczka. Przygotowuje się z nią wiele potraw, dlatego my postanowiliśmy wybrać coś innego- żeberka. Zostały one poddane tradycyjnej obróbce, ale dzięki garnkowi miniowemu, w którym były przyrządzane – zyskały one właściwą konsystencję – opowiada Poczobut.
Finał konkursu odbył się w piątek, 16 października. Wzięło w nim udział dziesięć zespołów, wyłonionych podczas pierwszego etapu, w tym suwalczanie. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie potraw - dania głównego i przystawki lub deseru, na bazie wieprzowiny i kaszy, z wykorzystaniem polskich produktów regionalnych.
Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach zachwycili jury przystawką w postaci warzyw z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką oraz daniem głównym: marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu oraz kaszą kuskus z pomidorami, opracowanymi według autorskich przepisów. W kulinarnej przygodzie wspierała ich nauczycielka, pani Lucyna Poczobut.
- Ania i Marcin to zgrany duet. Znają się jeszcze z okresu szkoły podstawowej, potem razem uczyli się w gimnazjum. Podczas warsztatów pracowali na jednym stanowisku pracy. Oboje są bardzo zainteresowani kulinariami. Myślę, że z tą branżą wiążą przyszłość – mówi Lucyna Poczobut.
– Pasja do gotowania, zaangażowanie i pełen profesjonalizm – tak oceniam młodych uczestników programu „Gotuj lokalnie”. Przygotowane przez nich dania finałowe były niezwykle pomysłowe i na bardzo wysokim poziomie. Warzywa z chipsem z boczku oraz marynowane żeberka podane na chmurce z czerwonego szczawiu zachwyciły podniebienia jury. To był prawdziwy festiwal smaków i regionalnych dań – mówił podczas odczytania wyników Marcin Budynek.
W konkursie Ania i Marcin wygrali kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, pod okiem samego szefa kuchni.
(just)
Więcej informacji o projekcie „Gotuj lokalnie” znajduje się na stronie: www.efrwp.pl
[20.03.2014] Hotel i restauracja w środku "Ekonomiaka" [zdjęcia]
[12.03.2015] Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! [ zdjęcia i wideo]
O projekcie
„Gotuj lokalnie” to projekt promujące regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.
Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie” to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" (od maja 2011 roku
do marca 2012 roku) oraz „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowany w 2012 roku – projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także „Regionalne
i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”, projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).
W dotychczasowych edycjach projektu wzięło udział już ponad 1000 uczniów. Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie: www.efrwp.pl.